Fotbal

Exclusiv "U" Cluj reloaded (II). Cum poate fi obligat un club nou înfiinţat să preia din datoriile vechi. Precedentul creat şi decizia FIFA pe înţelesul tuturor

Lămuriri. Nu vă grăbiţi cu "noul U Cluj"

La cererea publicului, am decis să dezvolt subiectul succesiunii cluburilor de fotbal, în particular situația potențială a lui U Cluj, în conformitate cu jurisprudența FIFA. Trebuie să recunosc că nu m-am putut abține să nu dezvolt subiectul mai devreme decât era prevăzut. 

Pe scurt, decizia de care făceam vorbire a fost pronunțată într-un caz în care un club coreean a cerut plata aferentă drepturilor de formare pentru un jucător al clubului australian Newcastle Jets. Cererea fost admisă și confirmată de TAS, însă între timp entitatea legală respectivă a dispărut, find dizolvată. Așadar, clubul coreean s-a îndreptat, tot în cadrul FIFA, spre o nouă entitate legală care preluase denumirea, palmaresul, culorile, istoria și restul elementelor care de fapt definesc un club de fotbal, dincolo de societatea comercială care le deține. Iar coreenii au avut câştig de cauză!

Decizia FIFA, adoptată în baza jurisprudenţei anterioare a TAS-ului, este pe înțelesul tututor:

“Arbitrul unic subliniază că deciziile care au dezbătut chestiunea succesiunilor cluburilor atât ale CAS (CAS 2007/A/1355; TAS 2011/A/2614; TAS 2011/A/2646; TAS 2012/A/2778) cât și ale organelor jurisdicționale ale FIFA (…) au statuat că, pe de o parte un club este o entitate sportivă ce se identifică prin ea însăși și care, ca regula generală, transcede entitatea legală care o conduce. În consecință, obligațiile asumate de oricare din organele de conducere în legătură cu activitatea trebuie respectate; pe de altă parte, identitatea unui club este constituită de elemente precum nume, culori, suporteri, istorie, palmares, trofee, stadion, lot de jucători, personalități istorice etc., elemente care permit diferențierea respectivului club de alte cluburi. Așadar, principiul prevalării continuității în timp a instituției sportive în detrimentul entității legale care o conduce a fost recunoscut, chiar și în situația în care există o schimbare integrală a societăţilor.”

Cu alte cuvinte, în opinia FIFA, ceea ce este relevant în atragerea răspunderii unui club nu este denumirea entității legale care deține “clubul” (noţiune autonomă în opinia FIFA și TAS), conducerea, datele de identificare sau înregistrare sau alte elemente extrinseci ale respective entități, ci elementele definitorii ale clubului respectiv: echipă, palmares, culori, trofee, stadion, galerie de suporteri etc.

În condițiile în care două entități diferite au succesiv aceleași elemente definitorii, FIFA apreciază că există un principiu de continuitate a clubului, care justifică răspunderea noii societăți, principiu ce acoperă riscul ca cea de-a doua entitate să fie fictivă, constituită cu singurul scop de a frauda creditorii și astfel clubul să-și continue activitatea în mod normal.

În acest context, organele jurisdicționale ale FIFA au decis ca și entitatea nou înființată trebuie să răspundă pentru obligațiile entității legale vechi; în caz contrar FIFA ar fi deschis o portiță pentru ca cluburile de fotbal să își fraudeze creditorii – jucători proprii, alte cluburi de fotbal.

În ceea ce privește raportul între legea națională și regulamentele și jurisprudența organismelor jurisdicționale internaționale, este important de reținut faptul că cluburile de fotbal sunt membre ale Federației Române de Fotbal, care la rândul ei este membră ă FIFA, astfel că toate cluburile de fotbal trebuie să respecte îndeaproape deciziile FIFA și TAS precum și jurisprudența acestora.

În acest context, în litigiile internaționale, organele jurisdicționale nu țin cont intotdeana de legile naționale (legea 85, de exemplu), ci de regulamentele și deciziile anterioare ale FIFA și TAS cu scopul de a uniformiza jurisprudența la nivel de sport.

FIFA a arătat de nenumărate ori că dacă ar ține cont de legea națională a fiecărei asociații în parte, deciziile sale nu ar mai fi unitare. Or, în scopul uniformizării jurisprudenței, astfel încât membrii sai să aibă încredere în faptul ca jucătorii și cluburile își execută cu bună-credință obligațiile, neputându-se ascunde în spatele unei legi naționale – FIFA a decis să judece în echitate și în conformitate cu regulamentele proprii și nu în conformitate cu legea națională a fiecărei asociații în parte.  

Astfel, având în vedere precedentul şi faptul că mai există astfel de cazuri, chiar în acest moment, pe masa FIFA, reiau recomandarea de ieri către oficialităţile Clujului şi rectorii Universităţilor: în cazul falimentului, nu vă grăbiţi să anunţaţi noul "U" Cluj fara a lua în calcul toate riscurile. 

Un articol de Av. Josep F. Vandellos / @jfvandellos 

Comentarii
 • 2016-4-30, 18:24
 • Scris de : Deci
U = frauda.
 • 2016-5-04, 15:56
 • Scris de : Arrow
@Deci, sa continuam. CFR = securitate, minciuna, manipulare, tepe ... oioi si lista poate continua. Nici cu voi nu mi-e rusine.
 • 2016-4-30, 15:11
 • Scris de : AVOCATUL LUI PESTE
Exact cum nici iepurasul n-are nici o treaba cu pomul de iarna ,asa nici tas cu o soc comerciala.Astea-s povesti franaresti de Pasti ,plictisiti fiindca sunt liberi si nu pot merge la udat
 • 2016-4-30, 05:55
 • Scris de : falimentUUUUU
DUPA CE CA A-TI TRAS TEAPA LA O MULTIME DE FOTBALISTI CARE AU MUNCIT PT U.CLUJ SI NU AU FOST PLATITI,DUPA CE A-TI PROMOVAT DOAR PANARAME FARA VALOARE CU TUPEU SI NESIMTIRE,DUPA CE A-TI PLATIT MII DE EURO UNOR NEICA NIMENI CARE DIN PUNCT DE VEDERE FOTBALISTIC NU MERITAU NICI O CEAPA DEGERATA....VOI CARE PRIN TOATE ASTEA A-TI DISTRUS SPIRITUL UNIVERSITATII CLUJ....VRETI CLEMENTA DIN PARTEA TUTUROR....RUSINE VOUA...LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI CLUJULUI CU VOI NEMERNICILOR.
 • 2016-5-01, 00:52
 • Scris de : inapoi in clasa intai
vorbesti de spirit universitar si tu nu faci diferenta dintre "ati" si "a-ti". nu vrei sa te uiti la tine in ograda (pardon, cocina)? va faceti ca uitati cum ati dat repede mita in instanta sa grabiti intrarea in insolventa ca va tarau jucatorii prin procese. marii sfinti franari, vai de capul vost
 • 2016-4-30, 01:19
 • Scris de : Observat
Hai sa o lamurim repede-repede, poate intelege si super-avocatul. La TAS mergi doar pe spete sportive, asa ca "eventuale datorii" ce nu sunt de natura sportiva nu au ce cauta acolo. despre cele sportive sa spunem asa: datorii fata de jucatori/alte cluburi se judeca de comisiile FRF. Care comisii nu pot judeca un litigiu inexistent. Pentru ca eventualul jucator X nu are contract/conventie cu noua entitate. Si cum nu pot judeca, nu pot da decizii. Si cum nu pot da decizii, nu poti urma calea de atac la TAS pentru ca nu ai ce ataca. Ne spune "avocatul" despre cazul Newcastle Jets, dar nu ne spune ca acolo coreenii au atacat la TAS o alta decizie a TAS, neexecutata. Cazul Timisoara? Subit a disparut din exemplificare. Doamne feri sa angajezi un asemenea "avocat". Fraieri insa sunt, banii tre sa circule, asa ca....
 • 2016-4-29, 23:07
 • Scris de : fals
in articol nu se tine cont de urmatorul aspect si anume, actualul club nu este detinatorul brandului, ci este doar o societate care are drept de administrare a brandului, lucru stipulat intr-un contract anual incheiat cu primaria. Brandul (palmares(istorie), culori) apartine primariei. Din punct de vedere juridic, odata pronuntat falimentul societatii actuale, aceasta este radiata si de la registrul comertului si dezafiliata de la federatie ca urmare a anularii CIS (certificat de identitate sportiva). Urmarile sunt, anularea tuturor contractelor cu jucatorii actuali,juniori,(asta daca nu reuseste sa-i vanda pana la pronuntarea falimentului), staf tehnic, angajati si trecerea la valorificarea bunurilor societatii (daca sunt), pentru despagubirea creditorilor. Aparitia unei societati care preia brandul de la primarie, inclusiv numele brandului si anume FC Universitatea Cluj, nu poate sa aiba obligatii de nici o natura fata de societatea intrata in faliment. Daca ar fi fost asa cum se spune in articol , nu ar mai fi existat Napoli,Fiorentina, etc. Franarii au procedat la fel, ca sa preintampine anumite probleme in caz ca dau faliment, au mutat brandul care a fost a societatii, pe un ong. Dinamo la fel.
 • 2016-4-29, 22:44
 • Scris de : Observati
Ioioioioi....asa mare-i graba? Marginene, ne lasi? Cheia "mesajului" e in titlu. No bine, macar acum pot dormi si rectorii linistiti, bullshit-ul a luat sfarsit!
 • 2016-4-29, 22:39
 • Scris de : Hiena
Ioi Istenem istenem abia astept aparitia hibrid"U"lui Cl"U"j.
 • 2016-4-30, 07:42
 • Scris de : U ist
Am urmarit postarile tale si am constatat ca tu-i faci pe toti tradatori,slugi,vanduti si tot vorbesti in numele suporterilor uisti.Doresc sa-ti atrag atentia ca nu reprezinti suporterii lui U nici tu nici cei vreo 20 de exaltati .Asa ca ciocul mai mic si vorbeste doar in numele tau.Haide ,,U'!
 • 2016-4-29, 23:17
 • Scris de : @
asta-i ca aia in care hotii striga...hotii, sau ungurii striga...bozgorii :). Un franar este ridicol doar pentru ca exista, nu-i cazul sa mai deschida si gura
 • 2016-5-02, 13:10
 • Scris de : muie uuu
mata e kurva! u ist inputit.
 • 2016-4-30, 01:07
 • Scris de : Hiena
Eu sunt franar ? Sa trag pamant pe ma-ta de pasti
 • 2016-5-01, 21:58
 • Scris de : @
daca nu esti franar, atunci esti la fel de prost ca ei. N-ai scapare

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 5 + 7 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015