Fotbal

Un interviu spectaculos cu Vlad Munteanu despre antrenorii daţi afară de la "U" Cluj, jucătorii "impuşi" de Anamaria Prodan şi despre planul (pentru) "B" al conducerii

Vlad Munteanu, dezvăluiri despre "U"!

Prima declaraţie a lui Vlad Munteanu la "U" Cluj, în decembrie 2013, a fost că vrea să trezească "monstrul adormit" care era Universitatea Cluj. După un an şi jumătate, "monstrul" nu doarme de frica retrogradării. Unde s-a greşit, cine a greşit? În primul rînd, ce s-a întâmplat cu Teja? Răspuns: i s-a dat mână liberă, dar a făcut câteva greşeli. Dar cu Ogăraru? Administratorul special al Universităţii spune că antrenorul cu şcoală olandeză trebuia dat afară cu mult mai repede. Ce influenţă are impresarul Anamaria Prodan în echipă? Cine face transferurile? Dar meniul jucătorilor? Ce se va întâmpla dacă echipa merge în "B"? Răspunsuri bărbăteşti, răspunsuri diplomatice, dar şi eschive abile, în dialogul de mai jos.

Un interviu de Emil Moldovan şi Cosmin Lucaci

- De ce te-au înjurat oamenii la ultimul meci de-acasă?

- Nu le pot spune oamenilor să nu mă mai înjure. Iau reacţia lor ca atare. Nu ştiu ce mi se reproşează, dar mă aşteptam la înjurături, la cum arată rezultatele. Am zis că le iau cu pieptul în faţă, n-am ce să fac. Trebuie să avem un echilibru şi dacă cedăm noi, cei din conducere, echipa va fi şi mai afectată. 

"REGHE NE-AR FI SCOS DIN SITUAŢIA ASTA". FALUB, ALES DE MUNTEANU. 

- Cât de aproape a fost Reghecampf de "U" Cluj? 

-  Nu îţi pot spune. Nu ştiu dacă au fost discuţii clare. Eu ce vă pot spune e că domnul Walter nu mi s-a confesat, să-mi spună în detaliu ce s-a întâmplat. Ce vă pot spune de Reghe, pentru că-l cunosc personal, că l-am avut antrenor, Reghe ne-ar fi scos din situaţia asta. Din punct de vedere profesional, la ce am lucrat eu cu el, eu spun că este unul dintre cei mai buni antrenori cu care am lucrat. Nu garantează nimeni că ne-ar fi scos. Eu, dacă aş fi fost în situaţia lui, nici eu n-aş fi accceptat să vin la Universitatea Cluj.

- Cum a fost ales Adi Falub?  

- Sîmbătă noaptea (n.r. după meciul pierdut cu Dinamo), după ce le-am transmis lui Ogăraru şi Alfons că trebuie să ne despărţim, am plecat de la Mogoşoaia, îl aveam pe George Walter în dreapta mea, vorbeam cu Florian Walter la telefon şi m-a întrebat «ce vrei să faci?». I-am spus: «Falub, Pojar, Popescu». A zis «dă-i drumul». Dovadă că l-am sunat duminică pe Adi şi s-a rezolvat.

- Ogăraru spunea într-un interviu pentru Pro Sport că Falub a fost în tribune la meciul cu ASA şi că el a fost dat afară printr-un sms, după acea înfrângere?

- Domnul Ogăraru are ideile lui, gândirea lui şi nu pot să le schimb printr-o declaraţie, dar vă pot spune că el a fost demis în noaptea meciului cu Dinamo. Iar la partida cu ASA au fost mai mulţi antrenori în tribune, Neluţu Sabău şi alţii...

"LUI TEJA NU I S-AU IMPUS JUCĂTORI". LISTA IMPRESARULUI PRODAN

- Să ne întoarcem puţin în timp, la începutul sezonului. De ce l-aţi dat afară pe Teja?

- Trebuie să-l întrebaţi pe Florian Walter. Discuţia finală a fost între cei doi, eu eram la Cluj, ei erau la Bucureşti, a fost o discuţie privată între ei. Dar ce vă pot eu spune despre demiterea antrenorilor şi îmi asum responsabilitatea asta, îmi pare rău că nu l-am dat pe Ogăraru afară după meciul cu Oţelul Galaţi. Şi rezultatul de la Piatra Neamţ (6-0 pentru "U", n.r.) ne-a păcălit.

- O să revenim la asta, dar să continuăm cu Teja. S-a zvonit că a plecat pentru că i s-au impus jucători, în special cei impresariaţi de Anamaria Prodan

- Hai să stabilim şi chestia asta. Îi luăm pe rând. Portarii: Robert Veselovsky, Dolha, Panagopoulos. Doar Leo e al Anei. Apoi, Ciupe: el nu e. Jovanovic a fost adus de Teja, de la Vaslui, Fofana, Matheus au venit la propunerea conducerii, iar Mihai Teja ne-a spus la finalul pregătirii că nu are nevoie de ei. Noi, conducerea, am ascultat de antrenor şi am spus OK.

- Cei doi au încasat primă de instalare?

- Nu, că n-aveam voie să dăm primă. Le-am dat banii pentru munca lor, atât cât au făcut-o la club, după ce am reziliat contractele.

DORU BRATU, MAI TALENTAT CA 6 ECHIPE DE LA DINAMO. MIHAI ROMAN, REFUZAT DE TEJA

- Bun, mai departe...

- Trecem la Bratu. Este jucătorul Anei Maria. Eu am spus-o, că la Bratu, jucând cu el la Chiajna, am văzut nişte calităţi pe care nu le-am văzut la niciun fotbalist de la Dinamo cât am stat 6 ani! Şi cum a jucat Bratu la Chiajna, că-l lua şi Piţurcă înainte să se accidenteze, eu am zis că merită o şansă, ca toată lumea. Nu l-am luat pentru că ne-ar fi zis Ana ceva.

Muşat, Bambara: nu are nici unul legătură cu Ana Maria Prodan, da? Raul Costin: e al treilea jucător impresariat de Anamaria Prodan. Raul cum e, cum nu e, e un jucător constant care şi-a făcut treaba. Ceppelini este venit pe filieră uruguayană-americană, Mengolo n-are nici o treabă cu Ana, olandezii toţi n-au nici o treabă, Lemnaru n-are nici o treabă, Viveiros la fel. Pe Achim, care e impresariat de Anamaria Prodan, l-a pus Mihai Teja pe listă. Îţi mai zic ceva, şi reversul: când ni i-a dat pe Achim şi pe Panagopoulos, ne-a zis: «Îl aveţi şi pe Mihai Roman». Mihai Roman de la Pandurii putea să vină la U Cluj. Dar nu l-a vrut antrenorul. Deci la Costin a zis «da», la Achim a zis «da», Panagopoulos venea oricum ca al treilea portar, nu avea nici o influenţă, deci de unde vine întrebarea că i-am propus jucători de la Anamaria Prodan? Pe Dia Fofana eu l-am adus, mi l-a recomandat Kone, cu care am stat în cameră la Dinamo. Nu l-a vrut antrenorul.

WALTER ARE CĂSUŢA DE MESAJE PLINĂ

- Ceva sigur s-a rupt între voi atunci, dacă ai adus un jucător, ai garantat pentru el şi Teja l-a dat afară.

- Nu! Puteam să ţin jucătorul şi să fie bombă în vestiar. I-am zis «Mihai, pentru binele tău, tot ce vrei ai la dispoziţie». Dacă a zis că nu e bun jucătorul, am mers pe mâna antrenorilor. Sunaţi-l pe Anghelache şi spuneţi-i ce i-am spus de Mihai Teja.

- Păi e normal să-i fi făcut o recomandare bună, dar asta nu demonstrează că nu v-aţi certat.

- E un antrenor tânăr, un antrenor care poate să crească, dar au fost nişte situaţii, s-au clarificat la Bucureşti şi s-au hotărît să ne despărţim.

- Dar Walter nu a fost la Cluj niciodată, trebuia să ştie de undeva că Teja are nişte probleme, situaţii cum le spui tu.

- Sunt foarte mulţi oameni care-i dau domnului Walter mesaje. De bine, de rău. Mi s-a întâmplat şi mie. Oameni care stau pe lângă echipă să trimită mesaje în care m-au făcut cu ou şi cu oţet. Omul ăsta mi-a spus tot timpul. Stăm de vorbă, are încredere.

- De unde vine încredeerea asta. Cum l-ai convins?

- Asta trebuie să-l întrebaţi pe el.

OGĂRARU, FĂRĂ ANCORĂ ŞI FĂRĂ CÎNTAR

- Să revenim la Ogăraru, spuneai că-ţi pare rău că nu l-ai dat afară după meciul cu Oţelul, adică foarte repede, după 10 etape. Tu ai jucat în Germania, într-un fotbal în care se dă încredere unui antrenor. Ce a mers atât de prost? 

- George Ogăraru e un antrenor care poate creşte, dar nu era ancorat în realitatea fotbalului românesc. Le-am spus şi lor într-o discuţie, înainte de meciul cu Dinamo. De-aia spun acum că mi-aş fi dorit cineva de genul lui Falub să aibă toată pregătirea la dispoziţie. Ceea ce spui tu e bine, să-i dai o continuitate, noi i-am dat-o, dar am sesizat ceva, după meciul cu Galaţiul, că nu erau ancoraţi în realitatea aia, românească. Cu un antrenor nou care ştia campionatul, erau lucrurile altfel, avea timp. Falub nu are timp să lucreze! 

- Ce înseamnă ancorat în realitatea românească?

- Organizarea zi de zi a muncii antrenorului faţă de echipă. Noi avem probleme în momentul de faţă, sînt unii care sînt mai graşi, sînt amănunte banale, dar toate aceastea vin de la a pune piciorul în prag la un moment dat. Şi aşa cum nu i-am făcut lui Mihai Teja echipa, nu i-am făcut-o nici lui Ogăraru. În vestiar este un şef suprem şi acesta este antrenorul. Nu puteam să vin io să-i spun «uite, mie Magath (n.r. Felix Magath, la Wolfsburg) îmi făcea cântarul în fiecare zi» înainte de antrenament, după antrenament, nu făceam, aveam 50 de euro amendă!

Falub primul lucru ăsta l-a făcut. Indiferent de cât de mulţi jucători străini ai, indiferent de cât de respectuos vrei să fii faţă de viaţa lor sportivă, extrasportivă, România e altceva. Eu m-am lovit de lucrurile astea la început. România e un campionat greu, pentru că este şi o lipsă de valoare, este şi o organizare mai defectuoasă, trebuie să te adaptezi la lucrurile astea. Sistemul 4-3-3 ştiu să-l antreneze foarte bine, antrenamentele lui sunt plăcute, dar sînt şi alte lucruri. Ştiam după acel meci cu Galaţiul că trebuie să avem o reacţie. Am decis să dăm continuitate. 

"A JUCAT ŞTIIND CĂ, ÎN DIMINEAŢA ACEEA, BUNICA LUI A MURIT"

- De ce nu fac olandezii aduşi diferenţa?

- Întrebaţi-l pe Cristi Pojar, care a antrenat superjucători, ce spune despre Castillion. A zis că vede ceva la el, vede calităţi la el, dar nu e antrenat. Castillion a plecat 5 zile din cantonamentul din Turcia pentru că i-a născut soţia. E normal să faci asta. Cu Botoşaniul a fost schimbat repede pentru că nu se mai putea ţine pe picioare din cauza unei răceli. Apoi, nu putem să credem că Benjamin van den Broek a fost căpitanul lui den Bosch pe pile sau degeaba. Adi îmi zice: «nu-l cunosc încă, nu am încredere sută la sută în ceea ce văd». Nu ştie nimeni dacă o să joace, pentru că în două meciuri nu a fost nimeni mulţumit, am luat 6. Gravenberch are 21 de ani. Uitaţi-vă la el: atac-apărare-atac! El a jucat cu Botoşaniul ştiind că femeia care l-a educat, care l-a format ca om, bunica lui, în dimineaţa jocului a murit. Îţi dai seama că nu ai cum să fii sută la sută, nu ai cum!

- De ce i-a dat Florian Walter frâiele lui Ogăraru la transferuri? Patronii din Liga I nu fac, de obicei, asta.

- Pentru că are încredere în şcoala olandeză, ca fotbalişti. Să o luăm altfel. Ce sistem juca echipa, 4-3-3? Unde găseşti cel mai uşor jucători pentru 4-3-3? În Olanda, pentru că acolo se practică acest sistem. Pe Daniel Martins eu l-am adus. Am văzut potenţialului jucătorului. Când a jucat pentru U, am văzut foame la el, asta mi-a plăcut. Îmi pare foarte rău că s-a accidentat.

REGRETE PENTRU MAX NICU ŞI TAVI ABRUDAN. MENIUL ZILEI, CU TEJA

- Se spune că “U” Cluj nu are un lider în teren.

- Sunt de accord că nu există un lider cum îi are Rapid pe Săpunaru, Nico şi Pancu. Măcar unul cum era Sisi, Tavi Abrudan…

- Cu Tavi Abrudan ce s-a întâmplat, de ce l-aţi dat afară?

- Mi-e aşa uşor să arăt cu degetul...A fost decizia...Ce vrei să-ţi zic? Antrenorul îţi salvează echipa de la retrogradare, are un parcurs excelent. «Mihai, ce vrei?» «Asta-i lista!». Viveiros, Achim, ăla, ăla. Fundaş central? Machado de la Braşov. N-ai putut să-l iei. Dar uite, au venit doi fundaşi centrali, unul din Brazilia, a jucat în prima ligă, acum un an juca cu Neymar - nu are cum să fie prost - celălalt din Franţa, am vorbit cu Kone...

- Deci până la urmă e clar că nu v-aţi înţeles la transferuri cu Teja. Pe fundaşi i-a dat afară, au plecat Abrudan, Max Nicu....

- Da, şi Gercaliu joacă în prima ligă în Austria! Eu i-am dat lui credit. I-am spus: «Mihai, nu mai vrei să lucrezi cu Max Nicu?», care era un jucător normal, iubit de lume, care ţi-a adus 6 puncte într-un moment crucial, îşi făcea sută la sută, zi de zi datoria...A fost alegerea antrenorului. Dacă rămâneau aceşti jucători, puteai spune că i s-au impus jucători lui Teja, altfel nu!

Singura ceartă pe care am avut-o a fost când el a vrut să le dea în continuare caşcaval pane cu ceapă şi eu am vrut să facem un meniu ca afară, cu bufet de salate, cu paste, cu două sosuri, cu două feluri de carne, vită, peşte, legume la grătar, cartofi la cuptor. Aia da, am impus-o! Şi s-a întâmplat la primul meci din retur.

"VREAU SĂ VĂD CEL MAI URÎT FOTBAL". GREŞEALA MARE DIN IARNĂ

- Se zice de Falub că e un antrenor conservatorist, merge tot la 1-0....

- Aş vrea să jucăm cel mai urât fotbal, dar să luăm cele 3 puncte. Dan Petrescu a fost aici şi ne-a zis: «pe orice patron cu care am stat de vorbă l-am întrebat: vreţi spectacol? Da? M-am ridicat şi am plecat. Vreţi rezultate? Rămân». E frumos să ai o echipă să joace, să vezi tineri cum zburdă pe teren, dar uite, nu sînt rezultate şi se ajunge la situaţii de-astea.

- Revenind la implicarea ta în transferuri. Nu aţi greşit cînd nu aţi impus un fundaş central, în iarnă, ştiind că a plecat Ninu?

- Poate aici ne putem reproşa faptul că nu am mai luat un fundaş central. Puteam să-l luăm din nou pe Tavi Abrudan, puteam să-l luăm pe Lucian Goian, Andrei Cordoş iar, îţi dau exemple cîte vrei, dar... Da, îmi reproşez că în iarnă nu am adus un fundaş.

FĂRĂ PLAN (PENTRU) "B"

- Rămâi la club dacă echipa retrogradează. Walter rămâne?

- Nu avem un plan pentru acest scenariu, nu avem un plan "B", pentru că nu se va întâmpla. Vom rămâne în prima ligă (n.r. discuţia a chiar fost înainte de înfrângerea de la Iaşi). Acesta e mesajul meu.

- Ce se întîmplă cu banca tehnică dacă echipa se salvează?

- Doresc să ofer continuitate antrenorilor. Aşa cum l-am cunoscut pe Falub şi cum a venit cu nişte propuneri, pe care eu le aveam în cap, să le aplicăm la această echipă, cred că sînt profilul ideal al antrenorilor Universităţii Cluj. Tot staff-ul.

- Spuneai în urmă cu cîteva luni că vrei să faci clubul să nu mai depindă de banii lui Walter. De unde bani?

- În momentul de faţă este imposibil să găseşti pe cineva care să-ţi dea 3 - 400.000 de euro şi prefer să găsesc 10 firme care să-mi dea 30.000 de euro. Şi cred că în Cluj sînt firme care se pot identifica şi pot avea un buget de marketing la banii ăştia. Încă trăim nişte vremuri grele pentru toată lumea. Imaginea fotbalului este praf. Faptul că Digi a preluat drepturile TV este un lucru foarte bun şi din vară, cifrele o să fie altele. Acum, firmele de care vorbesc aveau deja bugetul stabilit, dar în vară, cînd o să vadă că avem un campionat stabil, o să fie altfel.

Interviu publicat pe 1 aprilie 2015

Comentarii
 • 2015-4-06, 20:43
 • Scris de : sdsds
Tulbule, numai plin de ura trebuie sa fi pentru a-l compara pe Vlad Munteanu cu Marele Blond. Totusi, multi "U"-isti ar trebui sa-si revizuiasca gandurile si sa nu mai reactioneze la cald. Ca si imagine cu acest Munteanu a castigat enorm. Este educat, este de bun simt, e tanar, poate nu este cel mai bun Presedinte de club dar te rog, fa un exercitiu de imaginatie si compara perioada AMP cu perioada Munteanu. In fine, respect pentru imagine, comportament si gandire. O sa vina si rezultatele.
 • 2015-4-06, 13:06
 • Scris de : mihai
Se pare ca suportrii Universitatii nu sunt dispusi sa dea o sansa nimanui. Mie mi se pare Munteanu cel putin decent mai ales daca-l pui in balanta cu ce-am avut in trecut. E absolut anormal sa contestam pe absolut oricine, mai ales cand ne prezentam cum ne prezentam la meciuri. Faceti-va toti traeba de suporteri inainte, apoi comentati!
 • 2015-4-06, 11:53
 • Scris de : Dan Manastur
NU E VINOVAT EL.Comentarii aiurea si rautacioase din partea ultrasilor care nu stiu altceva decit sa cinte,de altfel un lucru laudabil dar nu suficient.Mai trebuie sa si GINDEASCA.Adevarul este unul singur:fara bani cu care sa aduci jucatori de valoare nu faci nimic.Poti sa aduci antrenor si pe Mourinho si conducator pe Isus Cristos ca fara jucatori nu faci nimic.Credeti ca de prosti cluburile mari dau zeci si sute de milioane de euro la transferuri ?Alte exemple ar fi Petrolul,ASA sau Craiova,sint acolo sus pentru ca au ceva valori in echipa.Daca nu scoti banul te vei bate an de an la retrogadare.Numai"U".
 • 2015-4-05, 23:51
 • Scris de : Cristian
problema este mult mai simpla si clara pt toata lumea .Vladut nu se pricepe la nimic ,este depasit de functia de care tine cu dintii si pt care este in stare sa se umileasca mereu. Este tot mai vizibil ca UNIVERSITATEA nu are nevoie si nu o ajuta un personaj ca el !!!
 • 2015-4-05, 22:31
 • Scris de : Sorin
Pe Dorinel Munteanu nu l-ai sunat cumva inainte de Falub?Dar pe Cristi Dulca?
 • 2015-4-01, 12:41
 • Scris de : adi
Pe Sisi stim ca walter nu la vrut.
 • 2015-4-01, 12:09
 • Scris de : andrei
MAI MUNTEANULE TU CHIAR CREZI TOT CE AI SPUS? AI UITAT SA SPUI CUM UMILESTI JUCATORII CUM II TRIMITI IN PARC SA SE ANTRENEZE DACA ISI MAI CER DREPTURILE AI UITAT SA SPUI FOARTE CLAR PRIETENIA DINTRE ANA MARIA SI WALTER DESPRE PARIURILE SPORTIVE LA CARE ESTE BAGAT MARGINEAN ...SUNT MULTE SE SPUS DAR NU AI CURAJUL

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 6 + 2 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015