Fotbal extern

Special Foto
SUPERINTERVIU cu preparatorul fizic al lui Olăroiu, despre dezamăgirea Steaua, Neubert, TRX și lichidul magic. "Există poțiuni miraculoase în fotbal: munca din timpul săptămânii"

  • Publicat în 11 Februarie, 2014 la 21:00
  • de
"Există poțiuni magice în fotbal"
Hippoliti conduce antrenamentul liderului din Emirate. Foto: Amir Kiarash
Într-o perioadă în care echipele româneşti se află în cantonament, stiridesport.ro a vorbit cu un preparator fizic, italianul Ferdinando Hippoliti, pentru a afla amănunte despre specificul acestei perioade.
 
Ferdinando Hippoliti a fost unul dintre primii stranieri cooptaţi în stafful unui club din România pe post de preparator fizic. Adus în ţară de Dan Petrescu, italianul a activat la Sportul Studenţesc, Rapid, Poli Timişoara şi Steaua. În ultimii ani, „Ferdi“ a lucrat cu Cosmin Olăroiu în zona Golfului Persic. În Dubai, italianul a vorbit pentru stiridesport.ro despre amintirile sale din fotbalul românesc, dar şi despre munca unui preparator fizic. 
 
Stiridesport.ro: - De ce e nevoie de un preparator fizic la un club de fobal?
Ferdinando Hippoliti: - Echipa trebuie pregătită din punct de vedere tehnic, tactic și fizic, iar antrenorul, chiar dacă are, de obicei, doi secunzi, n-are cum să le facă pe toate. Preparatorul fizic e un colaborator al antrenorului, care se ocupă de partea fizică. 
 
- Lumea ştie că preparatorul fizic e acel individ care îi „stoarce“ pe jucători în cantonamente. Ce faceţi însă, atunci când sezonul e în desfăşurare?
- Atunci, munca preparatorul fizic depinde foarte mult de programul echipei. Uneori, după o înfrângere, antrenorul poate e mai supărat și vrea să faci mai multe. Alte dăți, după o victorie, echipa poate primi două zile libere și nu mai ai cum să lucrezi cu băieţii. Trebuie bun simț. Asta e lucrul cel mai important și la antrenor, și la preparatorul fizic.

Dacă duci echipa la munte și stai sub cinci săptămâni acolo, n-are niciun efect
 
- În România, există o dezbatere interminabilă despre utilitatea efectuării unui cantonament montan în timpul iernii. Dumneavoastră cum vedeţi această situaţie?
- Poți să faci și pregătirea montană, dar important e cum o faci. Să duci echipa la munte e o metodă învechită, care era folosită și în Italia acum 20-30 de ani. Acum nu se mai face în Italia, fiindcă noi n-avem pauza de iarnă de două, trei luni, așa cum e în România. Oricum, ca să faci oxigenarea sanguină printr-un cantonament montan, ar trebui să stai acolo, sus, cel puțin cinci săptămâni, iar când cobori, efectul se pierde după două săptămâni.
 
- Sunt antrenori români care susţin şi acum că pregătirea montană încarcă „bateriile“ echipei până în vară.
- Nu poți să spui aşa ceva! S-a dovedit științific că nu e așa. Pentru că stai maximum două săptămâni la munte, nu mai mai mult. Întreaga muncă făcută în fiecare perioadă de pregătire, în vară sau în iarnă, ține maximum două luni, nu mai mult.
 

Ferdi, la o ședință tehnică alături de Cosmin Olăroiu și Fabio Cannavaro.
 
Cea mai la îndemână scuze e să zici că echipa n-a fost bine pregătită fizic
 
- Dacă aţi avea de ales, v-aţi duce echipa direct în Spania sau Turcia sau, mai întâi, aţi efectua un stagiu la munte?
- Mi-aș duce echipa direct în Spania sau în Turcia, fiindcă dacă stai două săptămâni sau mai puțin la munte, chiar că n-are niciun efect.
 
- În România, când echipa nu merge, imediat se spune că jucătorii nu sunt pregătiţi fizic...
- Nu numai în România e aşa, ci peste tot în lume! E cea mai la îndemână scuză. E o chestie pe care o aud, mai ales când se produce o schimbare de antrenor. De cele mai multe ori, cel care abia a venit zice că echipa n-a fost pregătită bine fizic. Cum poți să spui așa ceva, dacă tu ai ajuns doar de câteva zile la club și n-ai văzut parametrii la care sunt fotbaliștii? 
 
Plecarea de la Steaua mi-a stat mereu în gât 
 
- La ce club din România v-aţi simţit cel mai bine?
- Din punct de vedere uman, cea mai frumoasă perioadă a fost la Sportul. Cu două, trei excepții, aveam un grup de jucători foarte bun. Și ne descurcam cu foarte puțin, cum puteam, cu doi lei, cum s-ar spune. Eu venisem pentru un salariu foarte mic, dar voiam să lucrez cu cineva important, precum Dan Petrescu.
 
"Eu am început în România, în 2003, la Sportul, cu Dan Petrescu. Postul de preparator fizic era unul nou în fotbalul românesc atunci. Petrescu evoluase la nivel înalt și știa că la o echipă ai nevoie de un preparator fizic." 
 
- Steaua?
- Și acolo a fost o perioadă frumoasă, dar cu cât te duci mai sus, cu atât ai mai multe probleme. Cu tensiune, cu presiune, cu suporterii. Din punct de vedere sportiv, am avut rezultate foarte bune. Dar n-am plecat bine de la Steaua și asta mi-a stat mereu în gât, cum s-ar spune. N-am plecat, din păcate, bine din România, în martie 2007. Îmi pare rău că s-a terminat așa. La Steaua sunt niște persoane care merită mai multe și altele care merită mai puține.
 
- Vi s-au pus în cârcă accidentările suferite de stelişti pe bandă...
- Poate că unele accidentări au avut o legătură cu munca totală de la antrenament. Dar niciodată nu poți să spui că un fotbalist s-a accidentat exclusiv din vina preparatorului fizic. De ce? Pentru că munca lui reprezintă 10, 15, 20 la sută din ceea ce se întâmplă la o echipă. Iar accidentări grave, cum am avut noi la Steaua, se întâmplă la orice club din orice țară. Nu vreau să spun că eu am fost total nevinovat pentru acele accidentări, dar dacă am fost vinovat eu, atunci au fost și ceilalți. Nicăieri în lume preparatorul nu poate fi singurul vinovat de toate accidentările care apar la o echipă.
 
Dacă Neubert e decisiv, care e rolul antrenorului?
 
- Acum Steaua are un preparator fizic foarte apreciat, neamţul Thomas Neubert. Se spune că el e „arma secretă“ a Stelei.
- Nu auzisem înainte de Thomas Neubert, dar acum am văzut cum lucrează. Dar dacă în România se spune că el e factorul decisiv în ascensiunea Stelei, atunci care mai e rolul antrenorului?
 
- Chiar, cât poate contribui un preparator fizic la succesul unei echipe?
- Depinde de colaborarea lui cu antrenorul. Sunt preparatori care lucrează mai mult cu echipa și alții care lucrează mai puțin. Revenind la Thomas Neubert, dacă lumea spune că are un merit mare în rezultatele Stelei, atunci înseamnă că suporterii și jucătorii apreciază munca lui, ceea ce e foarte frumos. Înseamnă că și-a făcut bine treaba. Dar nu poți să zici că Steaua merge bine numai datorită preparatorului fizic. Câștigăm împreună, pierdem împreună. 
 
Benzile TRX nu-ți câștigă campionatul, dar au avut o reclamă foarte bună
 
- În România, lumea a fost fascinată în momentul în care, în timpul meciului, jucătorii stelişti au primit o băutură pe care au consumat-o pe marginea terenului. Ce efecte au astfel de băuturi?
- Dacă bei ceva în timpul meciului, în niciun caz nu poți să alergi mai repede peste 5-10 minute. E foarte simplu: ce se întâmplă la meci e ceea ce s-a întâmplat în săptămâna dinaintea jocului. Dacă ai muncit bine, poți să faci un meci extraordinar, dacă nu, poți să faci poate un singur meci bun, iar apoi o să începi să ai probleme.
 
- Şi, totuşi, ce efecte au acele băuturi consumate de stelişti?
- Nu există băuturi magice. Dacă un jucător are o cădere de zahar, da, ce bea în timpul meciului îl poate ajuta. Dar ca să ai o scădere a nivelului de zahăr în sânge, ar trebui să joci într-un meci incredibil de intens. Repet, poțiuni magice nu există în fotbal. Poțiunea magică e, de fapt, munca pe care ai făcut-o în timpul săptămânii.


Ferdi și Oli
 
- Tot Steaua a fascinat cu benzile TRX. Văd că lucraţi cu ele şi la Al-Ahli.
- N-am o părere foarte bună despre benzile TRX. Într-adevăr, le folosim și noi. Dar eu spun mereu că la exercițiile cu TRX e foarte important să urmărești fiecare jucător individual. Trebuie să coordonezi fiecare fotbalist în parte. Foarte rar se întâmplă să lucrezi simultan cu zece jucători la TRX și toți cei zece să facă bine exercițiile. TRX e bun, dar e ceva în plus. Nu rezolvă probleme, nu face să câștigi campionatul, dar cred că a avut o reclamă foarte bună.
 
- În România, lumea are impresia că aceste benzi au venit de pe altă planetă...
- Când am plecat de la Steaua, în 2007, am lucrat o perioadă în Austria și acolo am văzut un antrenor de baschet, care lucra cu ceva similar cu TRX. Şi lui i se părea că e ceva venit de pe altă planetă. Cum am zis, TRX-ul a avut o reclamă foarte bună.
 
"Lumea fotbalului e cam ciudată. Nu poți să ai încredere sută la sută în oameni" 
 
- Care e cel mai puternic fotbalist român cu care aţi lucrat?
- Rădoi. M-a impresionat, nu pentru că ar fi un mare jucător din punct de vedere tehnic, ci pentru că e cu adevărat profesionist, ceea ce l-a ajutat să-și revină după multe accidentări grave, mai ales cele pe care le-a avut la genunchi.
 
- Ce prieteni mai aveţi în România?
- Am rămas în relații excelente cu Andi Hniatiuc, care a fost psiholog la Sportul, cât timp am lucrat acolo. Un băiat extraordinar. Sunt prieten cu Mihai Alexandru, cu care am lucrat la Timișoara, iar acum e profesor la Facultatea de Sport, dar și cu Stelian Gherman, care e antrenor.
 
- Presa din România v-a atacat foarte des, când eraţi la Steaua. 
- Din păcate, în România, presa sportivă e mai mult preocupată de cancanuri și scrie mai puțin despre sportul în sine. Spre exemplu, niciodată nu poți să faci o comparație între ce apare în „Gazzetta dello Sport“ și ce citesc în paginile de sport ale ziarelor românești. OK, și la noi mai apar prostii, mai citești despre ce a făcut Balotelli, care e un fel de Mutu, dar sunt mult mai multe analize serioase în paginile ziarelor de sport din Italia.
  
Are album foto cu terenurile de la Sportul

Ferdinando Hippoliti păstrează amintiri frumoase legate de perioada în care a fost preparator fizic la Sportul. Pe lângă faptul că s-a înţeles excelent cu toţi cei de la club, „Ferdi“ a fost uimit de condiţiile pe care le-a găsit în Regie. De altfel, el păstrează şi acum poze cu terenurile pe care se antrena „gaşca nebună“ a lui Dan Petrescu.
 
Comentarii

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 5 + 6 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015