Alte sporturi

Special INTERVIU. Micuța campioană care amintește de Nadia. Cum e Larisa Iordache în afara sălii de sport și ce vise mărețe are

  • Publicat în 10 Decembrie, 2013 la 19:30
  • de
Larisa, din dragoste pentru gimnastică
Foto: Larisa Iordache / Facebook

Larisa este modestă și veselă. Vorbește cu zâmbetul pe buze despre sportul pe care îl adoră și se înroșește atunci când vine vorba despre oamenii care o admiră și o susțin, fiind mândri de ea.

Larisa Iordache este ambițioasă și talentată. Știe ce vrea și ce are de făcut pentru a obține acel lucru. Muncește din greu și nu are timp de pierdut. Nu regretă nimic, ba dimpotrivă. Trăiește din plin fiecare clipă și își dorește să ajungă cât mai sus.

Campioană europeană en-titre la bârnă, una dintre cele mai bune sportive românce din 2013, Larisa Iordache a vorbit, pentru stiridesport.ro, despre viața ei din afara sălii de sport, despre cele mai frumoase realizări și despre cât contează pentru ea susținerea pe care i-o arată românii.

"În prima zi de antrenament nu am vrut să intru în sală"

ȘtiriDeSport.ro: Ai început gimnastica la 4 ani și jumătate. A fost din inițiativa părinților sau te-a atras pe tine ceva la acest sport?

Larisa Iordache: În prima zi când m-a văzut antrenoarea mea, Mariana Ploieșteanu Câmpeanu, eram într-un parc și mă dădeam cu rolele, cu fratele meu. A venit și a întrebat dacă m-a dus mama la vreun sport. Mama i-a zis că a vrut să mă dea la balet, dar nu mi-a plăcut. Atunci i-a propus să mă ducă la gimnastică, iar mama a zis "sigur, cum să nu" pentru că eram foarte energică și nu stăteam locului nici o clipă.

Așa am ajuns într-o zi, în prima zi de antrenament dacă pot să îi zic așa, la sala de la Dinamo, dar nu am vrut să intru. Eram cu bunica mea și nu mă dusese acolo unde mă ducea mama de obicei la balet, așa că n-am vrut să intru în sală. Dar după două-trei zile am rugat-o pe bunica mea să mă ducă să încerc. Și așa a început totul.

SDSP: Ce te-a determinat să continui?

LI: Am continuat pentru că îmi doream foarte mult să fiu din ce în ce mai bună, foarte bună, să îmi fac un nume și să lupt pentru medalii.

"În lot formăm o familie"

SDSP: Îmi imaginez că nu ai avut o copilărie obișnuită, cu foarte mult timp liber petrecut cu prietenii la joacă. La ce ți-a fost cel mai greu să renunți în favoarea antrenamentelor?

LI: Așa este, nu am avut o copilărie petrecută tot timpul pe-afară, însă am avut o copilărie frumoasă. Am muncit mult, bineînțeles, dar este un sentiment foarte plăcut atunci când câștigi sau când înveți un element nou sau când faci ceva frumos și lumea te felicită, se bucură pentru tine și îți spune că ai făcut ceva pentru țara noastră.

Greu nu mi-a fost cât timp am fost copil pentru că am fost în lot, iar părinții mi-au oferit tot ce am vrut, au făcut în așa fel încât să am tot ce-mi doresc. Iar în lot nu ne lipsește nimic pentru că formăm o familie.

SDSP: Cum ai reușit să te împarți între școală și antrenamente?

LI: Antrenamentele îmi ocupă foarte mult timp, dar avem un program foarte bine stabilit care să conțină și școală, și antrenamente, și timp pentru recreere și odihnă sau tratamente.

Sol

SDSP: Cum arată o zi normală din viața ta?

LI: Păi, mă trezesc pe la 7 și jumătate și merg la școală. De la 10 și jumătate am antrenament până la 13, după care merg la masă și apoi am timp de odihnă. De la 16 jumătate am iarăși antrenament până la 18 și jumătate sau 19 și apoi ne rămâne timpul pentru relaxare și recuperare.

SDSP: Cum îți petreci puținul timp liber? Ce pasiuni ai?

LI: De obicei, duminica, atunci când ieșim în oraș, îmi place foarte mult să fac shopping. Dar depinde de ce am chef sau ce simt nevoia să fac la un moment dat.

"Bârna este un aparat surprinzător"

SDSP: Larisa Iordache, din sala de sport, e ambițioasă, determinată și talentată. Cum este ea în afara sălii de sport?

LI: Sunt o fire veselă și îmi place să mă înconjor de oameni veseli. Nu știu cum să mă descriu… Pentru mine e important să fiu veselă.

SDSP: Care este cea mai mare realizare a ta de până acum, din punctul tău de vedere?

LI: Realizări am multe. Fiecare concurs pe care îl câștig este o realizare foarte mare pentru mine. Cea mai importantă ar fi că am putut să câștig aurul european la bârnă anul acesta. Dar toate medalii sunt importante pentru mine.

SDSP: Punctele tale forte sunt bârna și solul. Care este, însă, aparatul tău preferat?

LI: Îmi face plăcere să lucrez la toate aparatele, dar bârna mi se pare un aparat foarte surprinzător și este plăcut să lucrez la el.

Barna

SDSP: A fost vreun moment în cariera ta în care ai vrut să renunți la gimnastică?

LI: Au fost și astfel de momente, vreo două, trei, nu mai multe, însă mă bucur că i-am avut pe cei dragi lângă mine și că m-au ajutat să trec peste ele.

SDSP: De ce atribute crezi că are nevoie un sportiv în ziua de astăzi pentru a reuși să facă performanță?

LI: De multă ambiție, dorință și dăruire în ceea ce face.

"Vreau să ajung la rezultatele Nadiei sau chiar mai sus"

SDSP: Ești numită "noua Nadia". Ce înseamnă pentru tine acest lucru?

LI: Pentru mine este un imbold pentru a ajunge ori la rezultatele Nadiei, ori mai sus. Dar Nadia este Nadia, iar eu sunt Larisa Iordache și fiecare persoană este diferită în felul ei.

SDSP: Ce i-ai sfătui tu pe părinții care ar vrea să-și ducă fetițele la gimnastică? De ce să o facă?

LI: Să le ducă pentru că gimnastica îți dă o educație corespunzătoare, te dezvoltă ca om și te ajută să devii cineva, mai ales dacă o faci și muncești cu plăcere. Te ajută să îți asiguri un viitor pentru atunci când vei deveni adult și este foarte plăcut atunci când mergi în deplasări, la concursuri. Este foarte mult de muncă, într-adevăr, dar atunci când urci pe podium nu te mai gândești la momentele în care ai muncit și în care ți-a fost greu.

SDSP: În trecut au existat diverse zvonuri în legătură cu antrenorii Mariana Bitang și Octavian Bellu și cu ce se întâmplă la lot. Cum a fost colaborarea ta cu cei doi?

LI: În general, mi-a făcut mare plăcere să mă antrenez cu toți cei cu care am colaborat și le mulțumesc pe această cale pentru că au crezut în mine și m-au ajutat să trec peste momente grele. M-au ajutat să găsesc cea mai bună soluție la fiecare problemă, să fiu optimistă și m-au încurajat în ceea ce am avut de făcut. La fel și doamna Bitang și domnul Bellu.

Paralele

SDSP: Începând cu performanțele Nadiei, românii și-au pus foarte multe speranțe în gimnastică și așteaptă medalii de la voi la fiecare competiție. Presiunea aceasta a publicului te motivează sau are mai degrabă un rol intimidant asupra ta?

LI: Pentru mine este un factor motivant pentru că văd că lumea mă admiră pentru ceea ce faci și pentru munca pe care o depui. Bineînțeles, eu fac gimnastică, în primul rând, pentru mine, pentru a ajunge undeva. Însă apreciez că lumea se gândește la mine, vine să mă vadă la competiții sau mă susține de departe. Și chiar dacă pentru unii pare puțin lucru, pentru mine contează foarte mult.

SDSP: Ce-ți dorești de la 2014?

LI: Îmi doresc, în primul rând, să fiu sănătoasă și astfel va veni totul de la sine. Îmi doresc ca oamenii să se bucure în continuare de tot ceea ce fac în fiecare zi și să trăiască din plin fiecare clipă.

Comentarii

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 4 + 5 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015