Special Video
Idolul desculț. Danezul Elkjaer a făcut istorie în Serie A cu un gol pe care spectatorii de la acel Verona-Juventus nu-l vor uita niciodată

  • Publicat în 25 Ianuarie, 2014 la 22:45
  • de
Idolul desculț
Elkjaer se bucură fără o gheată în picior. Foto: athesiseditrice.it

„Nu doar am citit despre asta, am fost acolo, pe stadion, atunci când Elkjaer şi-a pierdut gheata şi a marcat descălţat împotriva lui Juve. MITIC”. Sunt amintirile unui fan al lui Hellas Verona, redate în excelenta carte a lui Tim Parks, "A Season with Verona", despre un moment memorabil al fotbalului italian din anii '80. Golul simbol al unui Scudetto istoric.

O transformare incredibilă în doar cinci ani

Hellas Verona are un sezon excelent la prima prezenţă în Serie A după 11 ani, după ce a trecut printr-o perioadă dificilă, care a pus sub semnul întrebării chiar existenţa clubului. De altfel, în urmă cu ceva vreme, am povestit felul în care gruparea gialloblu a renăscut şi a reuşit să revină în elita fotbalului italian. Într-un fel, se repetă ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anilor '70 şi începutul anilor '80, indiscutabil cea mai bună perioadă din istoria echipei din oraşul lui Romeo şi al Julietei. Totul a culminat cu un improbabil titlu de campioană, obţinut la finalul sezonului 1984/85.

Artizanul acelui succes senzaţional a fost Osvaldo Bagnoli, un antrenor din acelaşi aluat cu Fulvio Bernardini, capabil să îmblânzească un „cal nebun” din Danemarca, Preben Larsen Elkjaer pe numele său, care a devenit idolul absolut dintr-o echipă divinizată şi în prezent pe Bentegodi. De obicei, o astfel de poveste începe cu „a fost un drum lung”. Ei bine, în acest caz lucrurile nu au stat deloc aşa. A fost o ascensiune fulminantă, neaşteptată şi neprevăzută, iar declinul a fost la fel de rapid. Ca o ploaie de vară.


Osvaldo Bagnoli. Foto: it.wikipedia.org

În 1979, Verona retrograda în Serie B şi se afla într-un moment dificil, lucru confirmat de clasarea pe locul 13 la finalul sezonului 1979/80. Situaţia nu s-a îmbunătăţit nici pe departe în stagiunea următoare, terminată pe poziţia a 16-a, la doar un punct de prima retrogradată în liga a treia. În acelaşi timp, Cesena, antrenată de Bagnoli, un fost mijlocaş al veronezilor, reuşea să termine pe locul 2 şi obţinea promovarea.

Bagnoli nu a mers însă în Serie A, pentru că a acceptat să se întoarcă la Verona, convins de promisiunile preşedintelui Celestino Guidotti că îi va lăsa mână liberă. Şi aşa, în vara anului 1981, a pornit la drum un proiect care a produs rezultate nesperate şi a oferit tifosilor satisfacţii unice.

Strategie inteligentă de transferuri

Alături de directorul sportiv Emiliano Mascetti, Bagnoli a pus la punct o strategie de achiziţii inteligentă, în conformitate cu resursele limitate avute la dispoziţie. Cei doi s-au orientat spre jucători crescuţi la cluburile mari, dar care nu reuşeau să se impună acolo. Se bazau pe faptul că aceştia erau tineri, talentaţi, dornici să iasă în evidenţă şi, cel mai important, ieftini. Antrenorul a avut însă grijă să închidă gura scepticilor şi să ofere încredere elevilor săi: „Ar fi greşit să ne gândim la ei ca fiind second-hand. Doar nu sunt maşini”.

La fel de important era şi caracterul jucătorilor. Bagnoli obişnuia să spună că ceea „ce făceam era un puzzle, iar piesele potrivite trebuiau să fie oamenii potriviţi înainte de a fi atleţii potriviţi”.

Primele trei transferuri făcute de tandemul Bagnoli-Mascetti se potriveau perfect criteriilor stabilite. Roberto Tricella era un libero crescut de Inter, care va deveni căpitanul echipei campioane din 1985, decarul Antonio Di Gennaro ajunsese deja la 22 de ani, dar, în ciuda talentului său indiscutabil, nu reuşise să se impună la Fiorentina, blocat de legenda locală Antognoni, iar portarul Claudio Garella nu convinsese la Lazio şi, după trei sezoane în B, la Sampdoria, a ajuns la Verona într-o neîncredere aproape generală. Era însă suficientă cea a noului său antrenor şi a lui însuşi, care reiese dintr-un episod amuzant. După ce Gianni Agnelli, patronul lui Juventus, l-a numit „cel mai bun portar din lume, dar nu cu mâinile”, Garella a replicat: „Important este să aperi, nu modul în care o faci”.

Cele trei plombe s-au integrat perfect, iar Verona, echipa care a evitat Serie C în ultima etapă, s-a transformat într-o forţă, care a promovat de pe primul loc la finalul sezonului 1981/82. „Toţi îşi amintesc de anul titlului, dar cu câţiva ani înainte am câştigat Serie B jucând chiar mai bine”, a declarat odată Di Gennaro, devenit rapid unul dintre starurile formaţiei gialloblu.

Promovarea a adus cu sine nevoia de a întări echipa pentru a face faţă marilor echipe din Italia. Bagnoli a identificat omul ideal în persoana lui Pietro Fanna, o excelentă extremă de 24 de ani, care cucerise deja trei titluri cu Juventus, dar nu putea să-şi exprime întregul talent într-o echipă în care trebuia să concureze pentru un post de titular cu Bettega, Causio sau Virdis. Mutarea la Verona a fost un câştig pentru toată lumea.

„Bagnoli m-a transformat într-un fotbalist complet, care putea juca pe tot terenul”, a povestit Fanna. În acelaşi timp, Hellas transferase un jucător deja experimentat, în ciuda vârstei sale, versatil şi care va deveni o piesă importantă în anii următori.

Verona s-a descurcat mai mult decât onorabil în primele două sezoane de după revenirea în Serie A, clasându-se pe locurile 4 şi 6 şi jucând de fiecare dată finala Cupei Italiei, ambele pierdute, în faţa lui Juventus şi a Romei. Cu toate acestea, veronezii tot nu erau luaţi în calcul atunci când se vorbea despre favoritele la Scudetto. În fond, aşa cum inspirat nota jurnalistul James Horncastle, „Hellas era o producţie low-cost într-o ligă precum Hollywood”.

Echipele mari din Italia erau într-o cursă furibundă a achiziţiilor spectaculoase. Să nu uităm că, la mijlocul anilor '80, Serie A era liga în care îşi câştigau pâinea Maradona, Platini, Rummenigge, Socrates, Falcao sau Zico. Dar Bagnoli avea încredere că echipa sa poate lupta cu granzii, pentru că „jucătorii noştri erau flămânzi şi voiau să arate fostelor cluburi că au greşit când i-au lăsat să plece”.


Verona, campioană în 1985. Foto: forzaitalianfootball.com

La fel de adevărat că Verona nu a stat cu mâinile-n sân şi a făcut, la rândul său, transferuri importante, cu nume. Dar fără a abdica de la principiile lui Bagnoli. „Fotbalul e atât de simplu. Pressingul sau apărarea în zonă nu sunt concepte indispensabile. Important este să ai norocul să găseşti omul potrivit, apoi să-l pui pe postul potrivit şi să-l laşi să se exprime liber. Am antrenat jucători care au meritat să câştige un Scudetto fără să inventez tactici noi, fără machiavellism sau alte secrete”, spunea tehnicianul născut la Milano, în 1935.

Iar în vara anului 1984, când Maradona ateriza la Napoli, Bagnoli a găsit cei trei oameni potriviţi pentru a-şi completa puzzle-ul. Giuseppe Galderisi, un atacant de 20 de ani, a fost cumpărat de la Juventus, la fel ca şi Fanna, şi a devenit golgheterul echipei în sezonul titlului, cu 11 reuşite. Apoi, de la Kaiserslautern a fost adus Hans Peter-Briegel, campion european în 1980 şi vicecampion mondial în 1982 cu Germania, care a fost reprofilat ca mijlocaş („Mereu am visat să joc pe acest post”) şi a avut un impact incredibil, înscriind de nouă ori în primul său an în gialloblu. Dar adevărata lovitură a fost achiziţionarea danezului Preben Larsen Elkjaer.


Elkjaer (stânga) și neamțul Briegel.

Vodcă, nu whiskey

Elkjaer a fost unul dintre artizanii exploziei fotbalului din Danemarca de la finalul anilor '70 şi începutul anilor '80. Un talent uriaş, o forţă a naturii, dar şi un caracter dificil, din cauza căruia nu a obţinut în carieră atât cât ar fi putut s-o facă. Se spune că în timpul perioadei petrecute în Germania, la FC Koln, alături de care a cucerit un titlu, antrenorul său, severul Hennes Weisweiller, i-a reproşat că a fost văzut într-un club de noapte alături de o frumoasă domnişoară şi o sticlă de whiskey. Cât se poate de natural, danezul i-a răspuns că a fost prost informat: era vorba de o sticlă de vodcă. Şi de două domnişoare.

Neînţelegerile cu Weisweiller i-au grăbit plecarea de la Koln, astfel că a ajuns în Belgia, la Lokeren, în 1978. S-a simţit atât de bine acolo încât a rămas şase ani, refuzând oferetele ulterioare pe care le-a primit de la PSG şi Tottenham.

 „Calul nebun”, locul 3 în cursa pentru "Balonul de Aur"

Stilul rebel al lui Elkjaer nu l-a speriat pe Bagnoli, care l-a comparat mereu pe danez cu un „cal nebun cu un caracter de napoletan”. La fel ca întreaga Europă, antrenorul Veronei a fost cucerit de prestaţiile atacantului la Campionatul European din 1984, în ciuda faptului că acesta a ratat penaltyul decisiv în semifinala cu Spania. De altfel, la sfârşitul acelui an, Elkjaer avea să se claseze pe locul 3 în clasamentul Balonului de Aur, în spatele tandemului francez Platini-Tigana.

Bagnoli a decis să folosească în mod pozitiv nebunia danezului şi îl vedea ca un element fundamental pentru echipa sa. Nu s-a înşelat. Elkjaer a marcat o serie de goluri extrem de importante în drumul spre Scudetto al veronezilor, dar cel din meciul cu Juventus a rămas în folclorul fanilor gialloblu.

Golul care l-a făcut idol pe Bentegodi

Verona a început în forţă sezonul 1984/85, la finalul căruia va deveni campioană. În prima etapă, a învins cu 3-1 pe Napoli, stricându-i debutul lui Maradona în Serie A, iar după o victorie cu un scor identic în faţa lui Ascoli, în runda a doua, a devenit lider pentru prima oară în istoria sa. Primul test serios a venit însă în etapa a 5-a, pe 14 octombrie 1984, când pe Bentegodi sosea Juventus, deţinătoarea titlului şi echipă neînvinsă în primele patru meciuri din campionat.

În faţa unui adversar la care jucau Platini, Paolo Rossi, Tardelli, Boniek sau Scirea şi care în acel sezon a cucerit Cupa Campionilor, echipa lui Bagnoli a reuşit o prestaţie perfectă şi s-a impus cu 2-0. Fostul torinez Galderisi a deschis scorul după ceva mai mult de o oră de joc, după o centrare a altui ex, Fanna. Un moment de satisfacţie pentru cei doi jucători care nu şi-au găsit locul printre bianconeri. Dar răzbunarea lor a fost eclipsată de ceea ce s-a petrecut cu nouă minute înainte de final.

După o degajare din colţul careului de 6 metri, mingea a ajuns pe stânga, la Elkjaer. Danezul a evadat pe extremă şi a plecat furibund spre poarta lui Tacconi. Stefano Pioli a încercat un tackling disperat, dar nu a putut să-l oprească pe atacantul veronezilor, lăsându-l însă fără gheată. „Calul nebun” nu s-a încurcat în amănunte şi şi-a continuat cursa. În careu, a driblat un alt adversar şi, descălţat, a tras imparabil la colţul lung cu piciorul drept. 2-0, delir în tribune, entuziasm printre jucătorii gazdelor. Pe margine, Bagnoli privea impasibil, deşi echipa sa tocmai îşi anunţase candidatura pentru Scudetto.

VIDEO: Golurile partidei. Reușita lui Elkjaer, după secunda 30.

Poate că, la fel ca mulţi alţii, nici el nu credea că aşa ceva este posibil. „Dacă Verona se numea Juventus sau Roma, probabil că ar fi fost luată mai în serios şi multă lume ar fi crezut în şansele sale”, nota Gianni Mura în La Repubblica. Între timp, la vestiare, eroul zilei, Elkjaer, declara că golul său a fost unul „normal”. Mai târziu avea însă să recunoască faptul că „din acel moment am devenit idolul fanilor”. Fani care cereau ca danezul să fie numit primarul oraşului.

Un Scudetto istoric

Încă neluată în seamă, Verona şi-a continuat parcursul de regularitate şi a dominat un campionat plin de superstaruri. Prima înfrângere avea să vină abia în etapa a 14-a, 1-2 cu Avellino, iar până la finalul sezonului elevii lui Bagnoli au mai pierdut un singur meci. Titlul a venit matematic în penultima etapă, după o remiză la Bergamo, cu Atalanta, scor 1-1. Golul Scudetto, aşa cum spun italienii, a fost marcat, nici nu se putea altfel, de Elkjaer. Pentru prima oară într-un deceniu şi jumătate, titlul ajungea în alt oraş în afară de Milano, Torino şi Roma.

Ce a urmat?

Bagnoli şi Verona nu au mai repetat niciodată acel sezon fantastic. Declinul a fost la fel de rapid ca şi ascensiunea, iar gruparea gialloblu a retrogradat în 1990, acelaşi an în care Elkjaer s-a retras, după două stagiuni liniştite petrecute acasă, la Vejle.

Fosta campioană a Italiei a petrecut cea mai mare parte a ultimelor două decenii în anonimat, frământată de probleme, până la renaşterea recentă. Dar, în cele mai dificile momente, fanii îşi găseau alinarea în poveştile frumoase din perioada de glorie. Iar golul cu Juventus al lui Elkjaer dintr-o după-amiază de octombrie e la loc de cinste.

VIDEO: Golurile lui Ellkjaer în Serie A

Citește și alte Superpovești în Serie:

Miracolele din Serie A. Fulvio Bernardini, antrenorul care a cucerit Italia cu două echipe mici, fără să fie interesat de tactică

Din iadul ligii a treia, în paradisul Seriei A! Divina renaştere a unei foste campioane a Italiei

Comentarii

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 3 + 6 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015