Fotbal extern

Special Serie A, în regia lui Hitchcock: Cum a pierdut Milan un Scudetto în ultima etapă

Serie A, în regia lui Hitchcock
Foto: magliarossonera.it

Ştiam că se va termina aşa, de aceea am cerut amânarea. Dar nişte diletanţi nu m-au crezut” (Nereo Rocco, antrenorul lui AC Milan în 1973) 

Sâmbătă, de la ora 19, partida dintre nou-promovata Hellas Verona şi AC Milan va da startul unei noi ediţii a campionatului italian. Un meci deosebit pentru fanii veronezi nu doar pentru că este primul jucat de favoriţii lor în Serie A după o pauză de 11 ani, ci şi pentru amintirea unui duel desfăşurat în urmă cu patru decenii, care a dus la pierderea unui Scudetto de către rossoneri.

Pe 20 mai 1973, în ultima etapă a campionatului, Hellas învingea pe teren propriu cu 5-3 pe Milan, proaspătă câştigătoare a Cupei Cupelor, făcând-o pe Juventus campioană şi dând naştere legendei lui "Fatal Verona". De atunci, suporterii gialloblu nu ratează nicio ocazie de a le aminti rivalilor din Milano de acel episod şi este de aşteptat ca acelaşi lucru să se întâmple şi sâmbătă pe arena Bentegodi.

CONTEXTUL

Înaintea ultimei etape din sezonul 1972/73, Milan se afla în fruntea clasamentului din Serie A, cu 44 de puncte, unul în plus faţă de urmăritoarele Juventus (deţinătoarea titlului) şi Lazio (nou-promovată în acea stagiune). Pentru ca dramatismul să fie şi mai mare, toate cele trei echipe aflate în lupta pentru Scudetto aveau să evolueze în deplasare: Milan la Verona, Juventus la AS Roma, iar Lazio la Napoli.

Programul părea să-i avantajeze pe rossoneri, care nu doar că aveau adversarul cel mai la îndemână, ci întâlneau şi o echipă care câştigase o singură dată pe teren propriu de-a lungul întregului sezon şi care îşi asigurase permanenţa în elita fotbalului italian abia cu o rundă înainte. Dacă adăugăm că Milan era condusă de pe bancă de legendarul Nereo Rocco şi din teren de "Băiatul de Aur" Gianni Rivera, avem imaginea completă a unui meci de 2 solist.

Mai mult decât atât, cu trei zile înaintea meciului decisiv pentru Scudetto, Milan reuşise să câştige pentru a doua oară în istoria sa Cupa Cupelor, după o finală disputată în Grecia, la Salonic, în care a trecut de marea echipă a lui Leeds United, antrenată de Don Revie, cu scorul de 1-0.

A fost o finală controversată, arbitrul grec Christos Michas fiind acuzat că i-a favorizat într-un mod cât se poate de clar pe italieni, după ce a acordat uşor lovitura liberă în urma căreia Luciano Chiarugi a înscris unicul gol al întâlnirii şi le-a refuzat britanicilor trei penaltiuri. Dar, poate mai important, a fost o finală care i-a stors de energie pe rossoneri, iar acest lucru avea să se vadă în ultima etapă de campionat. Antrenor trecut prin multe, Nereo Rocco a fost foarte rezervat în vestiar la sfârşitul partidei, interzicându-le elevilor săi să deschidă sticlele de şampanie. „Vorbim după Verona”, a avertizat cel supranumit "El Paron" (Stăpânul).

UN AVERTISMENT CA O PROFEŢIE

Rocco nu s-a mulţumit doar să le reamintească jucătorilor săi că mai e un meci de jucat, ci a mers mai departe. Le-a cerut oficialilor milanişti să solicite amânarea partidei cu Verona cu 24 de ore (la acea vreme, regulamentul o permitea). Şefii rossoneri au refuzat. Unii credeau că un astfel de gest nu este demn de o echipă precum Milan. Alţii au spus că este prea târziu pentru un asemenea demers. Se prea poate ca şi superstiţia să fi avut un rol. În 1967, rivalii de la Inter, finalişti în Cupa Campionilor, obţinuseră amânarea jocului din ultima etapă, dar acest lucru le-a adus ghinion, pentru că echipa "Magului" Helenio Herrera a pierdut incredibil la Mantova şi a cedat titlul celor de la Juventus.

Tehnicianul "Diavolului" nu a fost mulţumit, dar a trebuit să se conformeze. Nu se putea agăţa la nesfârşit de acest amănunt, mai ales că trebuia să rezolve şi alte probleme. Prima dintre ele era absenţa sa de pe bancă la Verona, din cauza unei suspendări. A doua, situaţia medicală a germanului Karl-Heinz Schnellinger, stânca din apărare, incert pentru duelul cu formaţia gialloblu. În cele din urmă, unul dintre cei mai buni fundaşi din istoria fotbalului german nu a putut fi recuperat şi a lipsit de la meciul care a devenit un clasic pentru Serie A.

MECIUL

Fanii rossoneri nu aveau astfel de probleme. Ei ştiau că echipa lor s-a aflat pe primul loc aproape întreg sezonul, că este mai puternică şi că tocmai cucerise un nou trofeu european. Nu se putea împiedica de buturuga gialloblu. Aşa că au luat cu asalt Verona. Autostrada dintre Milano şi oraşul lui Romeo şi Julieta s-a dovedit neîncăpătoare pentru zecile de mii de suporteri milanişti.

„Am intrat pe teren şi am văzut tot stadionul colorat în roşu şi negru. Părea că suntem pe San Siro. Steagurile suporterilor noştri erau acoperite de cele ale milaniştilor. În acel moment, am simţit un spirit de rebeliune în interiorul meu. Nu acceptam aşa ceva. I-am spus unui coleg: «Astăzi nu pierdem cu ăştia! Vor avea de-a face cu mine»”.

Cuvintele îi aparţin lui Gianfranco Zigoni, starul Veronei din acea perioadă. Un talent colosal, dar un amator de "la dolce vita". A iubit alcoolul şi femeile la fel de mult cum a iubit mingea de fotbal. Şi era un excentric. În autobiografia sa, publicată în 2002, a avut chiar curajul să se pună pe aceeaşi treaptă cu Pele şi Maradona. Nu a reuşit niciodată să se impună la nivelul la care calităţile pe care le-a avut i-ar fi permis, asta deşi a beneficiat de şansa de a juca pentru Roma şi Juventus, alături de bianconeri cucerind şi un Scudetto. Totuşi, împlinit s-a simţit doar la Verona, adulat de publicul de pe Bentegodi, care l-a poreclit Zigo-gol. „Visez să mor pe teren, îmbrăcat în tricoul Veronei”, a spus odată.

În acea zi, avea să moară pe teren. Din fericire, la figurat. A fost cel mai bun jucător al meciului, deşi nu a marcat. Dar a scos sufletul din adversari şi a dat semnalul a ceea ce avea să fie dezastrul milanist.

Chiar şi fără Rocco pe bancă (înlocuitorul său a fost un anume Giovanni Trapattoni, pe atunci în vârstă de doar 34 de ani şi proaspăt retras din cariera de jucător), Milan a început mai bine. Pizzaballa, portarul veronezilor, a avut două intervenţii providenţiale în primele minute. În primul sfert de oră, Zigoni nici nu a atins mingea practic. „M-am înfuriat şi am strigat către colegii mei: «Îmi daţi şi mie mingea?»”. I-au dat-o! Începutul sfârşitului pentru rossoneri.

În minutul 17, Zigoni a luat-o la goană pe partea dreaptă, a driblat trei adversari, apoi a centrat în faţa porţii, de unde Sirena a înscris lejer cu o lovitură de cap. Nouă minute mai târziu, Sabadini a deviat nefericit un şut din afara careului şi s-a făcut 2-0, iar după mai puţin de jumătate de oră era deja 3-0, Lupi trecându-şi şi el numele pe lista marcatorilor.

Milan era o echipă în degringoladă, fără idei şi fără replică. Elementul surpriză nu a putut fi contracarat. Totuşi, "Diavolul" a reuşit să reducă din diferenţă până la pauză, graţie golului lui Rosato, iar de pe celelalte stadioane nu veneau veşti proaste. Juventus era condusă cu 1-0 de Roma, în timp ce Lazio remiza la Napoli (0-0). În acel moment, Milan şi Lazio erau la egalitate în fruntea clasamentului, situaţie în care s-ar fi jucat un baraj pentru Scudetto.

Rossonerii ştiau însă că depindeau doar de ei. La pauză, Rocco a coborât în vestiar şi a încercat să-şi scuture elevii. Degeaba însă! Lucrurile nu s-au schimbat deloc în bine. Ba din contră, la puţin timp de la reluare, de la Roma a venit vestea că Juventus a egalat. Apoi, după câteva minute, Lupi a făcut dubla, pentru ca un alt autogol, al lui Turone de această dată, să ducă scorul la un neverosimil 5-1 cu un sfert de oră înainte de finalul partidei de pe Bentegodi.

La fel ca şi în prima repriză, Milan a avut o răbufnire de orgoliu în ultimele minute, iar Sabadini şi Bigon au limitat proporţiile scorului. Ultimul fluier al arbitrului Carlo Monti i-a găsit pe oaspeţi cu capetele în pământ, conştienţi de şansa uriaşă pe care tocmai o rataseră de a-şi asigura cel de-al zecelea Scudetto din istoria clubului, care le-ar fi permis să adauge celebra stea aurie pe emblemă. Cu toate acestea, mai exista o speranţă. Napoli reuşise să deschidă scorul cu Lazio, astfel că jucătorii biancocelesti erau definitiv scoşi din ecuaţia titlului, iar Juventus continua să fie egala Romei. Varianta unui baraj stătea încă în picioare. Apoi a venit lovitura decisivă: Antonello Cuccureddu, un fundaş, a marcat pentru Juventus cu o torpilă din marginea careului şi a trimis titlul la Torino.

„Noi, jucătorii, antrenorul şi preşedintele nu am scos niciun cuvânt în vestiar timp de jumătate de oră”, şi-a amintit Chiarugi. Tăcerea a fost spartă de Nereo Rocco, care a suspinat: „Ştiam că se va termina aşa, de aceea am cerut amânarea. Dar nişte diletanţi nu m-au crezut”.

A doua zi, Corriere dello Sport titra, extrem de inspirat, „Hitchcock ha detto Juve” (Hitchock a spus Juve).

CE A URMAT

Fanii veronezi au sărbătorit cu mare fast o victorie spectaculoasă şi menţinerea în Serie A, dar, în ediţia următoare de campionat, aveau să trăiască dezamăgirea retrogradării de pe ultimul loc.

Milan a avut parte de o palidă consolare pe 1 iulie, atunci când a câştigat pentru a doua oară consecutiv Cupa Italiei, chiar după o victorie cu Juventus obţinută la penaltiuri. Totuşi, rossonerii vor aştepta până în 1979 pentru a cuceri un nou Scudetto şi a-şi pune pe emblemă mult dorita stea acordată echipelor cu cel puţin zece titluri.

"FATAL VERONA", PARTEA A DOUA

Istoria din 1973 avea să se repete oarecum 17 ani mai târziu. În penultima etapă a sezonului 1989/90, Verona, care a retrogradat la finalul acelei ediţii de campionat, a câştigat cu 2-1 pe teren propriu în faţa marelui Milan al lui Sacchi şi al olandezilor, trimiţând astfel titlul la Napoli.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE ÎN SERIE A

Sâmbătă, 24 august

19:00 Verona- AC Milan (Digi Sport 2)
21:45 Sampdoria- Juventus (Digi Sport 2)

Duminică, 25 august

19:00 Inter - Genoa  (Digi Sport 3)
21:45 Cagliari - Atalanta
21:45 Lazio -  Udinese
21:45 Livorno - AS Roma
21:45 Napoli - Bologna (Digi Sport 3)
21:45 Parma - Chievo
21:45 Torino - Sassuolo

Luni, 26 august

21:45 Fiorentina - Catania (Digi Sport 2)

PREDICŢII PENTRU SEZONUL 2013/2014

Campioană: Juventus Torino

Top 5: 1.Juventus, 2.Fiorentina, 3.Milan, 4.Inter, 5.Napoli

Retrogradate: Sassuolo, Genoa, Chievo

Golgheter: Balotelli (Milan)

Primul antrenor demis: Fabio Liverani (Genoa)

Cinci tineri de urmărit: Lorenzo Insigne (Napoli), Mateo Kovacic (Inter), Luis Muriel (Udinese), Manolo Gabbiadini (Sampdoria), Simone Zaza (Sassuolo)

Un text de Ionuţ Tătaru

Comentarii
  • 2013-8-24, 23:14
  • Scris de : VickThor
Excelent articol. Pentru asemnea materiale va citesc zilnic. La cat mai multe. Bravo!!!

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 4 + 1 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015