Fotbal extern

Special Video
Magia lui Maradona şi povestea golului imposibil care a semnat actul de naştere al marelui Napoli. Un text remarcabil semnat de Ionuţ Tătaru

  • Publicat în 10 Noiembrie, 2013 la 13:55
  • de
Magia lui Diego, naşterea marelui Napoli
Execuţia imposibilă a lui Maradona a făcut istorie la Napoli

"Am stat câteva minute să discutăm cu arbitrul, pentru a-i arăta că zidul nu era la distanţa regulamentară. Era la 5 metri. Dar Maradona a spus: «Lasă! Trag oricum şi marchez». Apoi am văzut cum mingea ia înălţime în 5 metri, a trecut peste zid, iar Tacconi aproape şi-a spart capul în bară” (Giuseppe Bruscolotti, fost jucător Napoli)

În istoria fotbalului, sunt puţine exemple în care perioada maximă de glorie a unui club se identifică cu un anumit jucător. Putem vorbi despre Real Madrid şi Di Stefano, Benfica şi Eusebio, Ajax şi Cruyff, iar recent de Barcelona şi Messi. Dar, probabil, în nici unul dintre aceste cazuri nu a existat o legătură mai strânsă şi mai specială ca între Napoli şi Maradona.

Când Diego a aterizat lângă Vezuviu, în 1984, Napoli era doar o echipă care alterna perioadele bune, în care dădea senzaţia că poate ameninţa dominaţia nordului Italiei, cu cele în care făcea naveta între Serie A şi Serie B. Primele succese relative ale clubului au venit în anii '30, sub conducerea antrenorului englez William Garbutt, care a condus-o pe Napoli la două clasări consecutive pe podium în campionat. Anii de dinainte şi de după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost agitaţi, cu multe retrogradări în liga a doua şi reveniri de scurtă durată în elită.

Vulcanicii tifosi napoletani au sărbătorit cu fast primul trofeu din istoria clubului, Cupa Italiei, în 1962, dar entuziasmul a dispărut rapid, pentru că Napoli a retrogradat în acelaşi sezon. Sfârşitul anilor ‘60 şi începutul anilor ‘70 a adus o primă generaţie de excepţie lângă Vezuviu. Jucători precum Dino Zoff, Jose Altafini, Omar Sivori, Antonio Juliano sau Giuseppe Savoldi i-au făcut pe fani să viseze frumos şi au transformat o echipă de pluton într-una de prim-plan a Italiei, care a încheiat de două ori pe locul secund în Serie A, 1968 şi 1975, iar în 1976 a cucerit o altă Cupă a Italiei.

Începutul anilor '80 a găsit-o pe Napoli tot în prima linie a Seriei A, dar, în ciuda ambiţiilor clubului, singurul rezultat important a fost un loc 3 în 1981. Şi atunci, la fel ca şi în trecut, lipsea ceva (sau, mai degrabă, cineva) pentru pasul decisiv. Apoi a venit Maradona.

 Platini vs. Maradona Foto: sport.sky.it

Cel mai bun jucător al lumii într-o echipă de Serie B

Povesteşte Maradona în autobiografia lui: "Am ajuns la Napoli şi, fără să ştiu, am ajuns la o echipă de Serie B. Ei jucau în Serie A, dar erau o echipă de Serie B. Abia după ce am semnat am aflat că în precedentele trei sezoane luptaseră pentru evitarea retrogradării, iar în 1984 au evitat-o pentru un singur punct. I-am întrebat dacă măcar îmi pot asigura o viaţă liniştită. Mi-au spus că da şi atunci am mers mai departe cu înţelegerea”.

Primele luni ale lui Maradona în Italia nu au avut nimic în comun cu strălucirea din anii următori. Debutul a fost un eşec total. Verona, echipa care avea să surprindă pe toată lumea în sezonul 1984/85, când a cucerit titlul, le-a aplicat napoletanilor o adevărată corecţie în prima etapă, 3-1 pe Bentegodi. Tot atunci, Diego a aflat că avea să se confrunte nu doar cu adversari excelenţi (în acea vreme, în Serie A jucau Platini, Rummenigge, Laudrup, Zico, Socrates, Passarella sau Falcao), ci şi cu rasismul celor din nord la adresa celor din sud. Nu a uitat niciodată bannerul ultraşilor veronezi din acea zi - "Bine aţi venit în Italia! - şi a jurat să se răzbune.

Dar până să aducă succesul la Napoli, Maradona trebuia să readucă echipa pe linia de plutire. Până la pauza de Crăciun, i Partenopei reuşiseră să adune doar 9 puncte. „M-am dus la Buenos Aires în vacanţă şi eram atât de jenat, încât cu greu puteam vorbi despre fotbal”, şi-a amintit Diego. Dar lucrurile aveau să se schimbe odată cu primul meci din 1985. Napoletanii au câştigat cu 4-3 în faţa lui Udinese şi apoi au făcut un retur excelent, ratând calificarea în Cupa UEFA pentru numai 3 puncte.

La finalul sezonului, argentinianul s-a dus la preşedintele clubului, Corrado Ferlaino, şi i-a cerut să transfere câţiva jucători care să întărească echipa: "Dacă nu faci asta, poţi începe să te gândeşti să mă vinzi, pentru că eu nu rămân în aceste condiţii”. La recomandarea lui Maradona, au fost aduşi Alessandro Renica (Sampdoria), Claudio Garella, portarul cu care Verona a câştigat campionatul, şi, mai ales Bruno Giordano, o legendă a lui Lazio, dar a cărui carieră a avut de suferit din cauza suspendării de doi ani pe care a primit-o pentru implicarea sa în scandalul Totonero.

"Încă de când l-am văzut prima oară am înţeles că Giordano este jucătorul perfect pentru noi. Era un fenomen şi ne-am înţeles foarte bine”, spunea Maradona în autobiografia sa. Cu noile achiziţii şi cu un alt antrenor, Ottavio Bianchi, Napoli era pregătită să înfrunte marile forţe din Serie A.

Un gol imposibil care a întrerupt invincibilitatea lui Juventus

Începutul sezonului 1985/86 a stat sub semnul startului lansat al lui Juventus, care, cu câteva luni înainte, cucerise Cupa Campionilor, în finala de tristă amintire de pe Heysel cu Liverpool. Torinezii au câştigat primele opt meciuri din campionat şi s-au aşezat confortabil în fruntea clasamentului, poziţie pe care, de altfel, aveau să şi-o păstreze până la final. Primul test serios al bianconerilor a venit pe 3 noiembrie, pe San Paolo din Napoli. Echipa lui Maradona avea un debut de sezon decent, suferind o singură înfrângere, în runda precedentă, cu Torino, astfel că entuziasmul pentru confruntarea cu liderul era uriaş. Tot oraşul s-a oprit şi aştepta victoria cu unul dintre cei mai mari duşmani. Pentru că Diego făcea orice vis realizabil.

Bianchi i-a trimis pe teren pe Garella, Bruscolotti, Carannante, Bagni, Ferrario, Renica, Bertoni, Pecci, Giordano, Celestini şi Maradona. Trapattoni, antrenorul lui Juventus, a răspuns cu Tacconi, Favero, Cabrini, Pioli, Brio, Scirea, Mauro, Bonini, Serena, Platini şi Laudrup. Napoli nu a aşteptat prea mult şi a luat jocul pe cont propriu. În ciuda dominării, golul nu venea, iar fanii care au umplut până la refuz San Paolo începeau să aibă primele îndoieli. Dacă seria incredibilă a torinezilor va continua? Nu a fost cazul, pentru aceea a fost ziua în care napoletanii au scăpat ce complexul de inferioritate faţă de granzii Italiei şi au devenit cu adevărat o mare echipă.

Şi cine, dacă nu Maradona, putea semna actul de naştere al marelui Napoli?

 

 

FOTO: corrieredelmezzogiorno.it

Cu 20 de minute înainte de finalul întâlnirii, arbitrul Giancarlo Redini a dictat o indirectă din interiorul careului juventin. Tensiunea a atins paroxismul. În cel mai pur stil italian, oaspeţii au încercat să prelungească momentul executării loviturii libere, în timp ce napoletanii îi arătau arbitrului că adversarii nu respectau distanţa corectă faţă de minge. Singurul care şi-a păstrat calmul a fost Maradona. El avea deja în minte continuarea.

Chiar dacă zidul bianconero era la doar 5 metri de locul execuţiei, vedeta lui Juventus, Michel Platini, triplu câştigător al Balonului de Aur, a simţit imediat pericolul şi l-a averizat pe Tacconi, coechipierul lui din poartă. "Îmi amintesc acea duminică din '85. Napoli nu mai bătuse de mult timp pe Juve, în timp ce noi câştigaserăm primele opt meciuri consecutive în campionat şi egalasem un record istoric. I-am spus lui Tacconi că va lua gol la acea fază şi aşa s-a întâmplat”, a rememorat actualul preşedinte al UEFA unul dintre momentele rămase clasice în istoria Seriei A.

Golul marcat de Maradona cu Juventus 

Nu la fel de încrezători erau şi jucătorii lui Napoli. Eraldo Pecci, cel care i-a mişcat mingea lui Maradona, povesteşte: "Zidul era extrem de aproape şi i-am spus lui Diego că mingea nu va trece. Dar el mi-a răspuns să-i pasez oricum”. Pecci s-a conformat, moment în care câţiva jucători juventini au sprintat disperat pentru a bloca balonul. Degeaba! Maradona a mângâiat mingea cum doar el ştia, iar aceasta a plutit ireal şi s-a dus sub bară. Golul imposibil tocmai devenise posibil. "Pentru mine rămâne unul dintre cele mai frumoase goluri pe care le-am văzut cât timp am jucat fotbal”, a spus Fernando De Napoli, cel care a evoluat lângă Vezuviu între 1986 şi 1992.

Golul a declanşat nebunia în tribune, iar apoi pe străzile oraşului. Atotputernicul Juventus tocmai fusese îngenunchiat la Napoli. Sau, cum frumos scria Eduardo Galeano în "Fotbal: lumini şi umbre",  "sudul tuciuriu a luat faţa nordului alb şi arogant”.

Ce a urmat?

Victoria cu Juventus nu a rămas un eveniment izolat. Napoli avea să confirme în perioada următoare. Peste o săptămână, Maradona marca din nou, iar el şi coechipierii săi plecau cu un punct de la Milano, din meciul cu Inter. Apoi, peste alte trei etape, Milan pierdea fără drept de apel pe San Paolo. Mai mult decât rezultatele în sine, aceste partide arătau că napoletanii se scuturaseră definitiv de complexul pe care îl aveau faţă de marile echipe ale Italiei.

La finalul acelui sezon, Napoli a încheiat pe locul 3, după Juventus şi Roma. Anul următor, avea să vină şi primul Scudetto din istoria clubului, succes dublat de victoria din Cupa Italiei. Lângă Vezuviu începeau cei mai frumoşi ani. Echipa condusă de un Maradona irezistibil se pregătea să intre definitiv în legendă. Iar începutul ei este considerat şi astăzi acel gol imposibil dintr-o dupa-amiază ploioasă de noiembrie a anului 1985.

Rezumatul meciului Napoli - Juventus din 3 noiembrie 1985

 

 

Comentarii
  • 2013-11-13, 14:43
  • Scris de : SCUDETTO
Felicitari pt articol!!!!!!FORZA MAGICA JUVE!!!!

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 2 + 4 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015