Fotbal extern

Special Video
Zoff, Buffon...Scuffet? Cine e puştiul minune care la 17 ani îşi aşteaptă rândul să intre în poarta Squadrei Azurra

  • Publicat în 23 Martie, 2014 la 16:00
  • de
Zoff, Buffon...Scuffet?
Scuffet a jucat deja împotriva granzilor din Italia. Foto: zenfs.com

În ciuda declinului accentuat din ultimii ani, fotbalul italian continuă să aibă o calitate care i-a fost caracteristică în întreaga sa istorie: produce portari excepţionali. Gianpiero Combi, Giuliano Sarti, Dino Zoff, Walter Zenga sau Gianluigi Buffon, pentru a numi doar vârfurile, sunt exemple în acest sens. Cu Mattia Perin şi Francesco Bardi printre protagoniştii actualului sezon de Serie A, nici viitorul nu sună rău. Recent, celor doi li s-a adăugat un adolescent de nici 18 ani, care promite să-i pună în dificultate pe viitorii selecţioneri ai squadrei azzurra. Se numeşte Simone Scuffet, joacă pentru Udinese şi a avut un debut fulminant, care a atras deja atenţia unor cluburi importante de pe continent.

Primul friulan din ultimul deceniu titular la Udinese

Povestea lui Scuffet începe pe 1 februarie 2014, atunci când Udinese juca în deplasare cu Bologna. Un meci capital pentru echipa lui Francesco Guidolin, intrată surprinzător în lupta pentru evitarea retrogradării după patru înfrângeri consecutive. Un nou pas greşit şi situaţia bianconerilor devenea şi mai dificilă.

De parcă nu avea deja suficiente probleme, Guidolin a mai primit o veste proastă la încălzire. Portarul titular, Zeljko Brkic, s-a accidentat şi a devenit indisponibil. Tehnicianul de 58 de ani avea de luat o decizie rapidă. Alegerea logică era rezerva Ivan Kelava, dar croatul se dovedise nesigur atunci când a fost folosit, astfel că antrenorul friulanilor a hotărât instinctiv. S-a dus la Scuffet, care va împlini 18 ani în mai, şi l-a anunţat că va juca din primul minut.

Un moment care aminteşte de debutul lui Buffon la Parma, în 1995 (povestea, aici). E adevărat, Scuffet nu avea de înfruntat un adversar de talia Milanului, însă era mai tânăr cu aproape două luni decât actualul portar al lui Juventus atunci când a avut parte de botezul Seriei A.

„A fost o decizie instinctivă, care s-a bazat pe forma pe care a arătat-o la Primavera. De asemenea, sfatul lui Lorenzo Di Lorio, antrenorul de portari, a avut un rol important în alegerea mea”, a spus Guidolin pentru site-ul oficial al clubului.

Tehnicianul lui Udinese şi-a asumat un risc, mai ales într-o ţară cunoscută pentru faptul că nu oferă cel mai bun mediu pentru promovarea tinerilor. Cu atât mai dificil apare un asemenea demers atunci când e vorba de un portar, poate cel mai important post dintr-o echipă. Dar Guidolin îl ştia bine pe Scuffet, pe care l-a chemat la antrenamentele seniorilor încă din noiembrie anul trecut. Ascensiunea a fost însă mai rapidă decât şi-ar fi imaginat oricine.

„Clubul mi-a dat această oportunitate uriaşă de a mă pregăti alături de prima echipă. Deocamdată, încă fac parte din echipa Primavera, deci nu putem vorbi de un salt definitiv, dar sunt onorat să mă antrenez cu echipa mare”, spunea Scuffet în primele sale zile ca senior. Tot atunci a dezvăluit şi cine este modelul său. Deloc surprinzător, este vorba despre un fost portar de la Udinese: „Samir Handanovic, cel mai bun din lume la acest moment. Faptul că a fost aici m-a ajutat să cresc foarte mult. În ceea ce priveşte portarii italieni, evident că îmi place mult Buffon, care a făcut istorie. Marchetti este de asemenea un portar mare, iar Bardi şi Leali se descurcă foarte bine”.

La nici două luni distanţă de momentul în care făcea aceste declaraţii, Scuffet a devenit primul friulan după un deceniu titular la Udinese. Ultimul fusese Fabio Rossitto, în echipa antrenată de Luciano Spalletti. Mai mult decât atât, pentru a găsi un alt portar din regiunea Friuli care a jucat pentru Udinese, trebuie să coborâm în timp până în urmă cu mai mult de o jumătate de secol. Acel portar a fost legendarul Dino Zoff. Debutul său nu a trecut neobservat. Formaţia lui Guidolin a pus capăt seriei negative, impunându-se cu 1-0, iar tânărul portar s-a numărat printre remarcaţi. „La 17 ani, şi-a făcut debutul în Serie A fără teamă şi fără să primească gol. La fel ca un anume Buffon”, a scris Gazzetta dello Sport. 

Emoţii? Multe! Nu m-am gândit că voi juca astăzi. E o satisfacţie foarte mare să debutez cu 3 puncte importante. De asemenea, să fiu primul friulan din echipă după atât de mult timp este un motiv de mândrie. Dedic debutul meu întregii regiuni Friuli, pentru că acest tricou înseamnă totul aici, apoi familiei mele, care mi-a fost alături, şi prietenilor, care m-au susţinut în momentele dificile”, a spus Scuffet după primul său meci în Serie A.

De atunci, tânărul portar a fost mereu titular, în ciuda unor mici erori împotriva Atalantei şi a lui Cagliari. În fond, un portar de 17 ani are nevoie şi de aşa ceva pentru a progresa. Guidolin este unul dintre antrenorii care ştie foarte bine acest lucru şi tocmai de aceea a continuat să meargă pe mâna lui Scuffet. Încrederea i-a fost răsplătită în meciul cu AC Milan, când a avut câteva intervenţii providenţiale în faţa lui Pazzini, Robinho şi Essien, iar Udinese a obţinut o altă victorie importantă, graţie unui gol marcat de Di Natale. „Din generaţia 1996. Lansat aproape întâmplător. Este un alt băiat de aur care iese în faţă ca un candidat în complicata succesiune a lui Buffon”, a notat Luca Calamai, de la Gazzetta dello Sport.

O asemenea comparaţie poate părea o exagerare, dar Cesare Prandelli, selecţionerul squadrei azzurra, l-a convocat pentru un stagiu de pregătire pentru jucătorii tineri, semn clar că a intrat deja în atenţia naţionalei. Pentru Scuffet, tricoul albastru nu este deloc o necunoscută.

Cel mai bun portar al Europeanului de tineret

Născut pe 31 mai 1996, la Remanzacco, în apropiere de Udine, Scuffet a început fotbalul chiar la academia de tineret a bianconerilor. Spre deosebire de alţii, chiar şi-a dorit să fie portar, chiar şi fără să ştie că, într-un fel, urma o tradiţie de familie. „Abia a început să joace şi s-a şi dus în poartă. Doar de la prietenii mei a aflat că şi eu am fost portar”, a povestit tatăl său, Fabrizio Scuffet, pentru Messaggero Veneto.

Antrenorii de la tineret ai lui Udinese au descoperit repede că au un mic fenomen în curte, iar lui Scuffet i s-a permis mereu să joace la categorii superioare de vârstă, un parcurs care s-a repetat şi când a făcut pasul la echipa mare. A crescut admirându-şi idolul, pe Handanovic, încercând să fure meserie de la sloven. Pare că a şi făcut-o. Viteza de reacţie, curajul, autoritatea cu care îşi conduce apărarea sunt calităţile care l-au recomandat şi selecţionerilor de la naţionalele de juniori ale Italiei. Anul trecut a jucat cu echipa Under 17 la Cupa Mondială, iar la Europeanul pentru aceeaşi categorie a fost cel mai bun portar al turneului. Din păcate, cele două penaltyuri pe care le-a apărat în finala cu Rusia nu au fost suficiente pentru ca micii azzurri să câştige trofeul.


Foto: italianfootballdaily.com

În afara terenului, noua senzaţie a fostbalului italian este un băiat modest şi cu picioarele pe pământ. Are şi o prietenă stabilă - „Treabă serioasă”, susţine tatăl său -, iar mama sa susţine că trebuie să fie atent şi la propria educaţie. Tocmai de aceea poate fi văzut la centrul de antrenament al lui Udinese în timp ce studiază, înainte de a-şi pună mănuşile şi de a-i apăra şuturile lui Di Natale. Seara, dacă îi mai rămâne timp şi oboseala nu-l trimite devreme la culcare, îşi rezervă măcar o oră pentru a citi.

Udine, un oraş liniştit şi cu o echipă de fotbal cunoscută pentru faptul că lansează tinere talente pe bandă, este locul ideal pentru ca un adolescent să-şi construiască un început de carieră important. Un lucru remarcat şi de fostul portar al lui Lazio şi al naţionalei Italiei, Luca Marchiegiani: „Faptul că nu e în lumina reflectoarelor îl ajută cu siguranţă. Are parte de o presiune mai mică în Friuli”.

Urmărit de Arsenal, Manchester City şi AC Milan

Într-adevăr, la momentul actual, Udinese este clubul potrivit pentru Scuffet. Dar dacă prestaţiile sale vor continua la acelaşi nivel, pare greu de crezut că friulanii vor reuşi să-l păstreze pentru mult timp. Deja cluburi importante precum Arsenal, Manchester City sau AC Milan îi dau târcoale. Deocamdată, un astfel de scenariu pare improbabil totuşi. „Faptul că fac parte dintr-un  proiect friulan şi toată această afecţiune pe care o primesc de la toată lumea mă fac să fiu foarte fericit şi foarte mândru. De asemenea, să fiu considerat cel mai bun portar din anul meu e un motiv de mândrie”, a explicat tânărul Simone.

Cu alte cuvinte, orice discurs legat de o eventuală plecare nu-şi are rostul. Simone Scuffet vrea să-şi continue ascensiunea acasă şi să-şi trăiască visul. Un vis pe care „îl realizez în fiecare zi. Iar acela este să port tricoul lui Udinese”. 

Comentarii

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 3 + 2 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015