Fotbal

"Dacă Universitatea Cluj intră în Liga I, vin şi eu investitor". Mihai Teja spune că problema unui finanţator care să salveze clubul alb-negru se pune greşit din start - INTERVIU (II)

"Aşa vin şi eu investitor la U Cluj!"

Dacă în prima parte a interviului pentru stiridesport.ro, antrenorul Universităţii a vorbit despre efectele crizei angajaţilor, astăzi discutăm despre meciul decisiv de sâmbătă, cu FC Baia Mare, despre asumarea rolului de manager de la venirea la Cluj şi despre posibilitatea ca echipa să fie preluată de un investitor. 

Mihai Teja spune că un finanţator serios trebuie să preia o echipă când este în suferinţă, nu să aştepte o calificare în play-off sau o promovare, pentru că aceste obiective sunt imposibil de realizat pentru nişte jucători care nu au echipamente, vitamine şi uneori nici ce mânca.

- V-a încurcat rău amicalul România - Spania?

- Clujul merita acest meci, pentru suporteri, pentru întreaga comunitate, dar da, ne-a cam încurcat pentru meciurile de acasă, care iată că sunt decisive. Nu putem juca pe Cluj Arena şi trebuie să plecăm în altă parte. Din câte am înţeles, adversarii n-au dorit să amânăm meciurile. Am încercat să ne mutăm pe terenuri mai bune, cum ar fi la Mediaş, dar am înţeles că acolo costurile erau destul de mari. Am jucat la Jucu, unde am fost primiţi foarte bine din punct de vedere organizatoric, dar poate terenul ne-a dezavantajat, fiind prea mic. Pe terenul sintetic de la "Dan Anca" ne putem face jocul mai bine.

CALIFICAREA CHINUITĂ, MAI FRUMOASĂ

- S-a tot vorbit de meciuri decisive, dar cel de sâmbătă va fi cu siguranţă aşa, chiar şi din punct de vedere matematic.

- Da, acesta este un meci decisiv şi trebuie să facem un rezultat bun. Când am venit la echipă, se vorbea de obiectivul salvării de la retrogradare. Iată că uşor-uşor discutăm de play-off, despre care toată lumea vorbea ca despre un vis. Pas cu pas, prin muncă, s-a ajuns atât de aproape de acest vis încât e realizabil. Acum nu mai e o iluzie. De la meciul cu Vâlcea puteam fi calificaţi 80-90%. La Braşov, la fel, am avut ocazii foarte mari. Puteam să câştigăm ambele meciuri. Dar poate aşa vrea Dumnezeu, ca această calificare să fie mult mai frumoasă. Pentru că este foarte aşteptată şi chinuită.

- Pe 10 martie, şefii Universităţii au prezentat un document la Tribunalul de la Botoşani, care anunţa că o companie va vira nişte bani în conturile clubului. Ştiţi mai multe detalii?

- Tot ceea ce ştie presa, ceea ce aţi scris dvs. în ziar, tot atât ştiu şi eu. Eu am venit la Cluj pentru a ajuta din punct de vedere sportiv Universitatea, nu ştiu de ce toate întrebările mi se pun mie, inclusiv cele financiare. Eu nu stau să vorbesc în fiecare zi cu conducătorii acestui club, încerc doar să-mi fac meseria. Apropo de presă, răutăţile din mass media nu fac bine echipei. Ştirile despre scandaluri în vestiar, articole bazate pe acele surse anonime, sigur că pentru presă sunt importante, dar nimeni nu scoate în evidenţă că sîntem atît de aproape de play-off în condiţiile în care lucrăm. 

SALARII DE 15 MILIOANE DE LEI VECHI

- Spuneţi că sunteţi doar antrenor, dar aţi făcut mai mult treaba unui manager. Aţi transferat şi jucători. Cum i-aţi convins să vină la o echipă în derivă?

- Am făcut foarte multe lucruri care nu ţin de un antrenor, tot din dorinţa de a mă implica la această echipă frumoasă. Pe relaţii, pe împrumuturi, am încercat să ajut echipa să fie mai puternică, poate şi din punct de vedere valoric, dar şi numeric. În ultimele etape de anul trecut am terminat cu 5-6 juniori în teren. Dorind să fac performanţă, pentru că performanţa aduce bunăstare, am încercat să aduc jucători şi să fac un lot competitiv. Poate nu am adus jucători extraordinari sau care să decidă un joc, i-am adus pe aceia care au vrut cu adevărat să vină să joace la Universitatea Cluj. Aici, dacă vii şi nu dai ce ai mai bun pe teren, eşti taxat.

Toţi au venit pe împrumuturi şi pe salarii ca ale acestor copii, de 15-20 de milioane, pe care ne permitem să le plătim. Era greu să propui cuiva un salariu mai mare, nefiind bani în club. Nu mi se părea nici logic ca aceşti copii să aibă salarii foarte mici şi să vină alţii pe bani mai mulţi, poate doar în cazul în care aduceai fotbalişti care să facă diferenţa, care să te promoveze. 

INVESTITORUL TREBUIE SĂ VINĂ...IERI

- Dacă rataţi play-off-ul, clubul va intra faliment? Credeţi că asta aşteaptă investitorul, să vadă dacă echipa are şanse la promovare şi la banii din drepturile TV?

- Nu înţeleg de ce să intre în faliment. Trebuie să trăiască, indiferent de divizie. Universitatea Cluj în primul rând nu trebuie să moară. Un investitor trebuia să vină din vară sau din iarnă, să vină când vrea, dar nu "dacă". Dacă ne calificăm în play-off, dacă promovămDacă "U" Cluj intră în Liga I, aşa pot să zic că vin şi eu investitor. Trebuie să iei echipa atunci când are nevoie. Adică acum, când "U" Cluj de-abia respiră.

Noi n-avem vitamine, noi nu avem ce să mâncăm. Cum să faci performanţă? Echipa nu a făcut cantonament. Jucătorii nu au echipament. Trei sunt îmbrăcaţi în Erima, trei în Nike, trei în hainele lor şi aşa mai departe. De ce nu vine cineva să zică: "Stop, preiau echipa acum şi vreau în doi-trei ani sau la anul să îndeplinesc un anume obiectiv"? Altfel e uşor să spunem "dacă echipa se califică". Da, dar echipa nu are ce să mănânce, cum să se califice?  

De ce nu ne întrebăm cum poate echipa să ajungă în play-off în condiţiile astea? Trebuia să parcurgă nişte paşi pentru o calificare. Nu mi se pare corect să se spună că echipa va trăi dacă, dacă....

"TEJA NU A LUAT NICI UN BAN"

- De ce bani aveţi nevoie?

- Ar trebui bani pentru desfăşurarea activităţii normale, nu "să aruncăm cu bani", cu prime de joc şi altele. Avem nevoie de o vitamină, un magneziu, o hrană bună, condiţii de refacare. Dacă dăm 3-4 mingi peste poartă, durează o oră să vină înapoi. Sunt mulţi factori psihici, jucătorul e supărat, când merge acasă, poate soţia sau prietena agravează şi mai mult situaţia, îl întreabă "Dar de ce nu vă dau banii?", iar jucătorul vine afectat la antrenament. Poate are o rată la bancă, o factură. Toate acestea îi pot influenţa negativ pregătirea şi jocul.

- Cât mai rămâneţi în condiţiile astea?

- Mai am două luni de contract. Încercăm să scoatem maximum. Mi-aş dori ca această echipă să nu dispară până în vară. Am făcut o muncă de manager ca să pot face performanţă pentru "U". Lumea crede că Teja stă că ia bani. Teja nu ia şi nu a luat nici un ban. Se poate demonstra clar. Dar Teja a stat 4 sau 5 luni pentru că am avut realizări aici în trecut, m-am simţit bine un an de zile şi am vrut să mă întorc. În vară eram liber, nu aveam angajament, dar în altă parte nu m-aş fi dus.

MITING LA FIECARE MECI

- Spuneţi că o faceţi doar pentru "U", dar o calificare în play-off ar da bine şi în CV. Sau o promovare

- Nu ştiu dacă o calificare în play-off ar conta în CV. O promovare ar fi altceva. Dar să te gândeşti la promovare, la cum arăta echipa când am preluat-o, ar însemna să nu ai simţul realităţii sau să fii dus de-acasă, ca să nu zic tâmpit. Nu ai cum să vii când echipa era pe locul 12 din 14 că tu promovezi. Nu poţi să faci performanţă numai prin antrenamente, depinzi de foarte mulţi factori şi în primul rând de bani. Normal că o calificare în play-off ne-am propus, că altfel n-are rost, dacă nu-ţi setezi nişte obiective pe care să le atingi. Dar calificarea în play-off nu bate la ochi într-un CV. Câştigarea cupei, a campionatului, salvarea de la retrogradare, o promovare, asta e altceva.

- Credeţi că mitingul suporterilor de pe 10 martie ar trebui să continue sâmbătă, la meci?

- Eu acest miting îl văd la fiecare meci al Universităţii. Am văzut 600 de fani la Jucu, am văzut 300 la Satu Mare, văd la fiecare meci pe Cluj Arena, 1000, 2000 poate 3000 de suporteri, în divizia B. Cine vrea să fie sensibilizat nu trebuie să vadă 10 mii de oameni, e suficient să vadă acel spirit şi pe acei oameni care vin în fiecare sâmbătă sau duminică la meci şi cântă 90 de minute. Şi vorbim de o echipă din liga a doua. 

Meciul "U" Cluj - FC Baia Mare se joacă sâmbătă, de la ora 11:00, pe terenul sintetic din Baza "Dan Anca". 

Comentarii
 • 2016-3-19, 12:04
 • Scris de : importanta echipei i"U"bite
A si trecut prima repriza a meciului cu Baia Mare si inca acest site nu transmite live scorul. Oare de ce nu? stiam ca este o echipa atat de iubita "U" incat e iubita si pe Marte si pe Jupiter, trebuie umflata din bani publici, ca asa cer o mana de golani. Sau in afara de acei cateva sute de golani, nimanui nu-i pasa?
 • 2016-3-18, 09:39
 • Scris de : Franari jegosi
Recomand unor franari spurcati sa comenteze doar stiri despre echipa lor nu despre antrenorii nostri si despre "U"! Mars in cocina!
 • 2016-3-18, 08:46
 • Scris de : Luda
Asa stau lucrurile si asa trebuie sa ramana. U Cluj e o echipa de Liga a doua.
 • 2016-3-18, 09:43
 • Scris de : din pacate
Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor
 • 2016-3-18, 15:09
 • Scris de : Roger
Dacā tot ai scris ceva mai inteligent decât multi de pe site, nu se facea gaura in cer daca mentionai si autorul randurilor scrise de tine: Umberto Eco. O zi buna si Numai U.
 • 2016-3-18, 07:19
 • Scris de : ETERNO MIHAI SECONDO TEJA AL 2-LEA
Secundu teja numeste performanta SALVAREA DE LA RETROGRADARE a echipei cu jucatorii adusi si pregatiti de ionel ganea,din vara urmatoare cand a adus pe cine a vrut dupa creierul lui de coverciano NE-A FACUT PRAF si a fugit desi ne promise CUPE EUROPENE avand lider pe VIITORUL FOTBALULUI ROMANESC max nicu,acum ne promite promovare si noi suntem cu un pas in LIGA3,in fine daca vine vorba de salarii mici are acelasi discurs smecheresc de cand antrena in liga1 si anume ca fotbalistii joaca pe gratis ca iubesc clubul bla bla bla....si PROTEJATII LUI SI PIONII PRINCIPALI IN RETROGRADAREA UNIVERSITATII CLUJ IN LIGA2 DOMNII RAUL CIUPE SI IONUT NEAG CER FALIMENTUL CLUBULUI PENTRU O DATORIE DE 45000 EURO FIECARE bani imensi pt,, sacrifiiciile,, facuta clubului.DE CE NE MINTI SECUNDULE.......
 • 2016-3-18, 10:52
 • Scris de : U Cluj
Mai pu.la, de ce nu te bagi tu sa antrenezi echipa ???? vad ca esti foarte destept !
 • 2016-3-18, 00:38
 • Scris de : dragos
daca declaratiile sunt sincere si corecte , are dreptate , nu trebuie sa ne ascundem dupa deget ---pai la masa plina ii usor sa te pui , nu ? Acesti tineri , au nevoie de mancare , recuperare , siguranta , un salariu decent si sigur de fapt nu numai jucatorii , ci de la nea Titi , pana la Teja ---si acest lucru doar un investitor il poate face .

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 5 + 9 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015