Fotbal

 • ASA Târgu Mureș
 • CS U Craiova
 • STEAUA Bucureşti
 • PANDURII Tg Jiu
 • PETROLUL Ploieşti
 • ASTRA Giurgiu
 • DINAMO Bucureşti
 • FC BRAŞOV
 • CFR Cluj
 • RAPID Bucureşti
 • CONCORDIA Chiajna
 • GAZ METAN Mediaş
 • OŢELUL Galaţi
 • U cluj
 • VIITORUL Constanţa
 • CEAHLĂUL Piatra Neamţ
 • FC Botoșani
 • CSMS IAŞI

Special "Șepcile Roșii", la timpul prezent. După Revoluție, ideea "U" Cluj a supraviețuit datorită istoriei și cuvintelor lui Hațieganu

 • Publicat în 27 Decembrie, 2013 la 15:20
 • de
Editorial: "U" Cluj, la timpul prezent
"Pe lista celor adulați sunt cam puțini: Maier, Brătianu II, Szolomajer, Pojar, Szilagyi, Claudiu Niculescu"

Universitatea Cluj este a patra prezență ca număr de jocuri în liga întîi all-time iar în ceea ce privește istoria stă cum nu se poate mai bine. Această echipă se poate lăuda cu apartenența la universitate, ca instituție de educație. Apoi, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost un simbol al rezistenței naționale, iar în multe dintre perioadele sale grele în jurul ei s-au strîns oameni inimoși, unii dintre ei stîlpi ai societății clujene, ceilalți, poate nu la fel de titrați, dar la fel de importanți. 

Fondatorul Universității Cluj și primul ei conducător, în 1919, a fost prof.univ.dr. Iuliu Hațieganu, autorul celebrelor vorbe pe care le amintesc nu pentru că nu ar fi cunoscute, ci pentru că voi reveni la ele:
Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria națiunii; nu speculă, ci jertfă"

Anii au trecut, cu acea Cupă din 1965, cîștigată, trofeu singular în vitrina clubului, dar cu evenimente, întîmplări și mai ales cu oameni care au rămas în conștiința simpatizanților acestui club atît de deosebit.

Cîțiva au condus clubul, unii doar au jucat în teren, iar alții au avut această dublă calitate. Printre cei mai celebri au fost Sepsi, Mircea Luca, Sfera, Remus Câmpeanu, Ivansuc, Anca, Grațian Sepi sau Guga.

Foarte interesant este însă ceea ce s-a petrecut după Revoluție, cînd în cvasi-totalitatea lor conducătorii ce s-au perindat pe la acest club au fost huliți. Unii încă de la instalarea lor, alții și atunci și acum.

Ajunge să îi înșirăm pe cei „pomeniți” mai des de către fanii lui "U" (ordinea nu cred că are vreo importanță, poate doar numărul lor să fie prea mic, dar am ales un prim... unsprezece...): Bagiu, Remus Vlad, Timoce, D.D. Crăciun, Maja, Lăzăreanu, Petriș, Danciu, Doboș, Mărginean și Walter. Putem pune și un fel de antrenor aici, pentru culoare, Ana Maria Prodan...

Dacă analizăm admirația U-iștilor pentru conducătorii clubului de dinainte de 1989, noua poziționare față de această funcție poate avea darul de a mira. De asemenea, dacă socotim că a trecut aproape un sfert de secol din 1989 încoace, timp în care mai nimeni nu s-a impus prin birouri, asta iarăși poate contraria.

Dacă mutăm discuția spre jucători, iarăși unii s-ar putea mira, pentru că nu foarte mulți dintre cei de după 89 le-au rămas dragi celor din tribune. Pe lista indezirabililor sau a celor care le-au rămas indiferenți fanilor au încăput destui (dar cam mulți ca să aibă rost să îi pomenesc), iar pe lista celor adulați cam puțini: Maier, Brătianu II, Szolomajer, Pojar, Szilagyi, Claudiu Niculescu (de dată foarte recentă) și poate încă vreo cîțiva..

Putem încheia acest mic “studiu” cu antrenorii, care iarăși s-au „bucurat” de mînia fanilor. Ajunge să-i pomenim pe Gigiu, Cojocaru, Sabău, Ion Marin, Grozavu, Mulțescu, Dorinel Munteanu, Mihali, Țălnar, Marian Pană, Badea, Șumudică sau Ganea, cu toții acuzați în termeni duri de către fani, unii de complicități, alții de lipsă de profesionalism, indiferență sau neimplicare.

Și uite așa, adunînd cele trei capitole din 1989 încoace, adică jucătorii, antrenorii și conducătorii, putem lesne constata faptul că în foarte puține cazuri aceștia au reprezentat pentru fanii lui U și puncte de sprijin.

Mai degrabă putem vorbi, în continuare, la nivelul suporterilor declarați, despre o întoarcere la valorile care nu se alterează, acestea aparținînd trecutului oarecum îndepărtat, dacă este să socotim că de 25 de ani încoace nu s-au întîmplat foarte multe din aceste puncte de vedere.

E oarecum ciudat să găsești tineri de 14, 15 sau 16 ani printre fanii lui U care știu mai multe despre Mircea Luca decît despre cei pe care se presupune că i-au văzut în carne și oase. Sau chiar dacă nu știu neapărat mai multe, par să se raporteze la acea epocă.

Cine e “responsabil” de această raportare la trecut (pentru că într-adevăr, istoria e foarte importantă)? Să fie cuvintele lui Iuliu Hațieganu, cele pomenite la început, care nu se mai potrivesc în ultimele două decenii, de când poate ura a luat loc armoniei?

Sau poate că tot ce s-a întîmplat din 1989 încoace ar trebui să îndemne la adînci reflecții și la mult așteptatele măsuri de revigorare și transparență la acest club. Nu de alta, dar anii trec și cînd constați că după 25 de ani de la Revoluție tu continui să vorbești despre cei de la mijlocul secolului trecut, atunci s-ar putea să existe o problemă cu prezentul…

Poate că ar fi momentul ca această echipă să își găsească conducători, antrenori și jucători care să tragă cu toții la aceeași căruță. Iar în drumul lor aceștia să fie susținuți, cu toții, de pe margine, de suporterii uniți.
Așa cum se spune despre drum că este partea cea mai frumoasă a unei călătorii, așa ar trebui să se întîmple și cu Universitatea. E în regulă: "U" nu aleargă sau încă nu aleargă după trofee, dar alergarea asta, că e de amorul artei sau că e făcută cu un scop precis, trebuie să arate bine de pe margine...

Comentarii
 • 2013-12-29, 11:29
 • Scris de : U Cluj
Ma bucur ca ai facut referire la conducatori, antrenori si jucatori. Ai uitat insa un lucru esential: SUPORTERII. Suporterii, hai sa spunem "fanii" de azi sunt tot felul de ciocoflenderi fara scoala, pentru care cuvantul "Universitate" e o "minunatie", in comparatie cu "valorile" lor: guta, salam, adi de la valcea si adi minune. Atata timp cat STUDENTII nu se apropie de echipa asta, atata timp cat UNIVERSITATILE nu se apropie de echipa, vor ramane aceiasi "fani", manelistii beti si drogati care mai nou arunca cu petarde la fiecare meci. In curand cred ca echipa va juca doar cu portile inchise si atunci toata lumea va fi multumita. Atata timp cat indivizi violenti, inculti si dubiosi gen rj vor continua sa conduca galeria, NU VA FI BINE ! "U" Cluj se distanteaza pe zi ce trece de ceea ce a fost la inceputuri. Pacat... :(
 • 2013-12-27, 16:16
 • Scris de : Mureşan Mihai
http://www.youtube.com/watch?v=UrMjff-WpDU

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 1 + 4 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015