Exclusiv Foto
Versuri împotriva nepăsării. Istoria imnului Universității Cluj, "Slavă ție, studenție"

 • Publicat în 5 Iunie, 2013 la 21:25
 • de
Istoria imnului "Slavă ție, studenție"
Gabriel Gagiu și Dinu Popescu au lucrat împreună la imnul "Slavă ție, studenție". Fotografii: Caius Rațiu

„Slavă ţie, studenţie” a devenit puntea de legătură a suporterilor Universităţii Cluj. I-am rescris povestea cu ajutorul unor participanţi direcţi la munca de creaţie

„U” nu va primi licenţa. „U” e ameninţată cu falimentul. „U” e din nou în pericol mortal. „U” şi-a câştigat pe teren dreptul de a juca în prima ligă, dar nu a fost suficient. Fanii sunt chinuiţi de întrebări fără răspuns, împovăraţi de griji, au ajuns la capătul răbdării. Şi, când pesimismul le dă bineţe, aud îndemnul familiar: „Fularele sus!” Tribuna nu şi-a pierdut vocea. „Slavă ţie, studenţie!” răsună din sute de piepturi. Mai sunt câteva clipe până la startul partidei, apoi momentul se repetă spre final. Pe nesimţite aproape, „Slavă ţie, studenţie” a devenit mai mult decât un imn. E un mesaj că echipa nu va fi niciodată singură, e un reazăm pentru fani. E o rugăciune pentru familia Universităţii. Glasurile fac să vibreze stadionul, trezesc sentimente uitate în rutina zilnică, presară emoţie, alungă teama.

A împlinit 40 de ani

Au trecut 40 de ani de când un grup inimos a adaptat Simfonia a 9-a de Beethoven şi cântecul nu şi-a pierdut farmecul. „E un simbol. Oamenii s-au agăţat de imn în momentele de criză”. La o masă, într-un local de pe Pavlov duhnind a tutun şi hamei, trei suporteri ai Universităţii deapănă povestea imnului nelipsit de la evenimentele poporului alb-negru. Constantin Predescu, membru al primei asociaţii a fanilor Universităţii, „Amicii U”, îndeplineşte oficiile de moderator şi-i invită la cuvânt pe Dinu Popescu şi Gabriel Gagiu, doi dintre autorii piesei pe care o ştiu şi copiii.

Intrăm într-o lume boemă şi plină de candoare. „Datorită emulaţiei de după meciurile din Cupa UEFA s-a născut, în 1972, «Amicii U», cu câteva sute de membri. (n.r. Cupa UEFA, turul 1, 1972-1973: „U” Cluj – Levski Sofia 4-1/ Levski – „U” 5-1, după prelungiri). Ne-a ajutat Adi Moroianu, fost arbitru, care ne-a lipit de UASCR (nr.r Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România). Nu era uşor să înfiinţezi o asociaţie apolitică. Sediul l-am avut la Casa de Cultură a Studenţilor. Acolo ţineam şedinţele. Închiriam pentru deplasări autobuzul Casei de Cultură, plăteam doar carburantul. Cazarea o rezolvam uşor cu Centrele Studenţeşti. Ne costa 6-7 lei cu biletul inclus”, a început discuţia Gabriel Gagiu, de profesie inginer mecanic, fost manager al societăţii Armătura.


Doi dintre autorii imnului, alături de Constantin Predescu (centru), membru al primei asociaţii a fanilor Universităţii, „Amicii U”

Creion şi indigo

Preşedintele Asociaţiei era Gheorghe Florea, în prezent vioara a doua la Filarmonica din Paris. Trecerea spre muzică e firească. “Ghiţă Florea venea la repetiţii cu diapazonul, cânta şi la pian”, a continuat Dinu Popescu, inginer cu specializarea Drumuri şi Poduri, vicepreşedinte la o firmă din Bucureşti. „Gabriel era elev la «Racoviţă», Dinu Popescu la «Bariţiu», iar eu eram la «Coşbuc», a intervenit Predescu. Se cânta la şedinţe, în autobuz şi pe stadion. Se puneau versuri pe diverse melodii. S-a încercat o adaptare după „Aida”, însă nu a rezistat în timp, se brodau versuri pe piese clasice.

Gheorghe Florea nu s-a dat bătut, a tot căutat o melodie care să se preteze la un cor. Să fie un cântec elevat, că tot erau acuzaţi că fredonează texte scrise la beţie. „Şi noi eram consideraţi rebeli de celelalte generaţii din oraş”, punctează Dinu Popescu, care îşi aminteşte cât de încântat a fost Florea când a descoperit aria potrivită. „Am una grea! Să compunem ceva pe «Slavă ţie, stea curată»”. Ideea a prins imediat şi a început munca. „Într-o săptămână am scris prima strofă împreună cu Gabriel. I-am prezentat-o la şedinţă. Am cântat la început doar prima strofă pe stadion. Reacţia a fost extraordinară! S-a consemnat evenimentul şi într-un articol din «Sportul». Eu am o terorie, cântecul e ca şi «Mioriţa», sunt autori comuni. Nu ne-am certat pentru patent. Scriam versurile cu creionul, le multiplicam cu indigoul. Am început în 1972 şi am lucrat un an universitar, imnul a fost gata în 1973. Cântam pe stadion, la început era alt ritm, mai lent. Repetam în deplasări”, a povestit Dinu Popescu.


Dinu Popescu (în picioare) și Gabriel Gagiu (un rând mai jos), la meciul "U" - Petrolul.

„Imnul e unul singur, cel din 1943”

Ce se mai fredona la partidele Universităţii? „Gaudeamusul se cânta la intrarea jucătorilor pe teren, iar imnul vechi când începea meciul”, a spus Gagiu. „Repetăm acum imnul vechi să-l reintroducem în repertoriul galeriei”, adaugă Predescu, iar Gabriel Gagiu e ferm: „Trebuie să prindă la fani, e mai mult decât o melodie. Imnul e unul singur, cel din 1943”. În urmă cu patru decenii a fost preluat şi un cântec al galeriei Politehnicii Timişoara, scris pe muzica din „Yellow Submarine” a trupei Beatles. „Galeria era un factor educaţional”, explică Predescu, lector la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. „Mie îmi place mult şi piesa «Numai U» a trupei «Personal»”, a mărturisit Gagiu.

„Dragostea pentru alb-negru, pentru românism”

Care a fost motivaţia ca să-i ţeasă cu grijă versurile? „Dragostea pentru «U», pentru alb-negru, pentru românism. Am citit Biblia noastră, trăiam în mijlocul sportivilor. Am vrut să fie un imn apolitic, unanim acceptat”, a mărturisit Dinu Popescu. Cei trei comeseni nu au uitat prima întâlnire cu vocala ce le luminează vieţile. „Aveam doi ani şi jumătate când tata, profesor universitar la Medicină, m-a dus la un meci. Era un amical cu Inter. Ploua şi m-a adus acasă învelit în haina de la costum. Mama s-a supărat”, a preluat iniţiativa Gagiu. A urmat la momentul confesiunilor Dinu Popescu. „Primul meci al Universităţii la care am asistat a fost unul de baschet la Sala Armatei de pe Dostoievski. Îmi amintesc şi semifinala de Cupă cu Progresul. Eram la Someş şi ascultam la radio. A fost egal şi s-a calificat echipa mai tânără, Universitatea”. Predescu avea cinci ani când a fost atras de tricoul colorat al portarului Ringheanu, care-l înlocuise pe Moguţ, într-o partidă „U”- UTA.

De ce imnul a îmbogăţit ritualul tribunei şi e fredonat cu foc indiferent de vârstă? Dinu Popescu nu găseşte un răspuns, în schimb Gabriel Gagiu are o explicaţie: „Oamenii care vin azi în tribună au valoare dacă le place acest cântec”.

Ne apropiem de finalul textului. Fularele sunt sus. „Slavă ţie, studenţie, / Să ne fii mereu un scut”. Astăzi, chiar e nevoie de o pavăză pentru a ocroti moştenirea transmisă peste generaţii. Un lucru nu s-a schimbat, e negru pe alb. Cine l-a cântat nu-şi va încălca promisiunea.


Fularele sus, la intonarea imnului. Foto: Călin Ilea

Fotbalişti la costum şi cravată

O dată pe lună, la o şedinţă a Asociaţiei „Amicii U”, participa şi un fotbalist al Universităţii. „Venea la costum şi cravată, ne răspundea la întrebări domestice. Şedinţele începeau cu «Gaudeamus». Eram o familie, noi mergeam la nunţile lor. Ne întâlneam într-un cadru organizat, la sediu. Nu se putea altfel pe atunci. Într-o vreme era interzis să arborezi steaguri pe stadion, până şi tricolorul era periculos să-l afişezi”, şi-a amintit Dinu Popescu, al cărui tată a fost preşedinte la Politehnica Timişoara în perioada 1954-1955. „M-am născut la Timişoara, dar la şase luni m-am mutat la Cluj. Poli i-a rămas tatălui meu în suflet”.

„Trece cu bocancii peste contract”

Gabriel Gagiu este nemilos cu primarul Clujului, Emil Boc: „E jenant ca primar să spui că ai un milion de lei şi nu găseşti modalitatea legală să-l dai echipei. Fă-ţi treaba de primar! Aş vrea să nu se mai bage singur în seamă. Cum poţi să faci un contract de vânzare a unui club ca Universitatea şi să nu ştii cum să-l reziliezi? Cine l-a făcut, portarul, femeia de serviciu? A ajuns la un hoţ? Da! Dar cine a făcut un contract care să-ţi permită să treci cu bocancii peste el? Fă un efort şi adu-l unde îi este locul”. Dinu Popescu şi-a sprijinit prietenul: „Să nu ne mai pună beţe în roate autorităţile! Cred că o soluţie ar fi implicarea Universităţilor. Un consorţiu al Universităţilor ar putea susţine echipa”.

Liga suporterilor înşelaţi

Dinu Popescu are o soluţie de consolare pentru echipele de tradiţie ce suferă din cauza patronilor. „Sunt foarte dezamăgit. Propun să facem o ligă de amatori în care să intre echipele care au avut investitori strategici: Rapid, Craiova, Timişoara, Bacău, Argeş, Sportul, Satu Mare, „U” Cluj”. Supărarea nu i-a afectat simţul umorului: „Se pregătesc Petrolul, Dinamo şi Steaua”.

Cel mai vechi imn din ţară

„U” Cluj are cel mai vechi imn al unei echipe româneşti de fotbal. A fost scris în 1943, la Sibiu, unde echipa s-a refugiat în timpul Dictatului de la Viena pentru a continua să joace în campionatul României. Imnul a fost compus de Nelu Brateş, Seva Ivanov, Relu Constantinescu şi Mircea Olteanu, ce formau trupa „Zombby”. Lansarea oficială a avut loc la Teatrul Naţional din Sibiu în faţa unei săli arhipline. Pe 11 octombrie 2011, la inaugurarea Cluj Arena, imnul a fost cântat de Corul Filarmonicii. Are mare priză la suporterii Universităţii şi melodia „Numai U”, compusă de trupa clujeană „Personal”.

VERSURI

Imnul din 1943

„Suntem „U”-iştii Clujului iubit

Uniţi cu toţii într-un avânt

Pornim din nou cu sufletu-nfrăţit

La luptă cu un singur gând

Haide „U”! Haide „U”!, Haide „U”!

Eşti simbolul tinereţii studenţeşti

Haide „U”! Haide „U”! Haide „U”!

Eşti mândria unor inimi româneşti

Noi luptăm ca să-nălţăm

Prin avânt, voinţă, zâmbet şi prin cânt

Un trup nou...

Suflet nou...

Haide, „U”!, Tempo”U”! Haide „U”!


 

Haide „U”! - „Slavă ţie, studenţie”

Slavă ţie, studenţie,

Să ne fii mereu un scut

Numai datorită ţie

Universitatea s-a născut

Noi avem acum un nume

Cel mai frumos de pe pământ,

Să-l cinstim cum se cuvine

Fiindcă „U” e un nume sfânt

E simbolul tinereţii

Şi al iubirii pe pământ

„Haide U” e imnul nostru

Să răsune pe pământ.

Alb şi negru, steagul nostru

Ce-l vom înălţa spre cer.

„Haide U” e imnul nostru

Să răsune în depărtări.

Am jurat să fim alături

De echipa ce-o iubim,

Niciodată imnul nostru

Nu va pieri cât trăim.

Comentarii
 • 2016-9-13, 10:51
 • Scris de : Fulger Musat
L-am cunoscut pe Gabriel Gagiu intr-o tabăra de premilitarie in 1974 la Livada-SATU Mare. Atunci am ne-a învățat imnul U si ce înseamnă a fi suporter.
 • 2013-6-07, 08:29
 • Scris de : Stefan Cios
Felicitari acestor oameni care au coagulat un spirit tanar in jurul unei echipe de fotbal cu veche traditie.
 • 2013-6-06, 11:52
 • Scris de : batranu
aveti perfecta dreptate eram si eu cu voi in galerie cu ghita florea mai era traian chiorean carabasniculaie(grecu)nicusor etc
 • 2013-6-06, 11:03
 • Scris de : Antonia
Respect pentru "U" si fanii lui adevarati!Iubim Clujul si pe cei care il iubesc!
 • 2013-6-05, 23:37
 • Scris de : Fericele
MULTUMESC DIN SUFLET ! NU E DOAR ADEVARAT SI BINE CE AI SCRIS, E SI FRUMOS !
 • 2013-6-05, 21:48
 • Scris de : rao
Felicitari pentru articol! Doar voi ne mai amintiti despre cum ar trebui sa arate presa sportiva in Romania!
 • 2013-6-06, 15:01
 • Scris de : dara
Foarte adevarat si corect spus. Felicitari stiridesport.ro! Haide "U"!!!

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 2 + 4 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015