Fotbal

 • ASA Târgu Mureș
 • CS U Craiova
 • STEAUA Bucureşti
 • PANDURII Tg Jiu
 • PETROLUL Ploieşti
 • ASTRA Giurgiu
 • DINAMO Bucureşti
 • FC BRAŞOV
 • CFR Cluj
 • RAPID Bucureşti
 • CONCORDIA Chiajna
 • GAZ METAN Mediaş
 • OŢELUL Galaţi
 • U cluj
 • VIITORUL Constanţa
 • CEAHLĂUL Piatra Neamţ
 • FC Botoșani
 • CSMS IAŞI

Special STENOGRAME cu "Împăratul" Ţerbea despre arbitri, bani şi comisii FRF. Pe ce se bazează "U" Cluj când cere retrogradarea echipei ASA Târgu Mureş

Pe ce bază cere U retrogradarea lui ASA?
Sorin Ţerbea. Foto: Gazeta Sporturilor

Clubul Universitatea Cluj a cerut FRF-ului amendarea şi retrogradarea echipei ASA Târgu Mureş pentru că, în 2011, omul de afaceri Sorin Ţerbea, fost sponsor al mureşenilor, i-a trimis 19.000 de euro lui Vasile Avram, pe atunci şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, ca să delege arbitri agreaţi de FCM (devenită mai târziu ASA) la meciurile din sezonul următor al Ligii I, gest catalogat drept dare şi luare de mită.

Iniţial, cei doi au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti, în mai 2013, dar doi ani mai târziu, în 2015, Înalta Curte şi Casaţie şi Justiţie a desfiinţat decizia iniţială şi i-a condamnat pe cei implicaţi.

Vasile Avram a ajuns la închisoare, dar Sorin Ţerbea murise între timp, într-un accident de elicopter din 2013.

Clubul "U" Cluj cere ca FRF să ţină cont de decizia ÎCCJ din acest an şi să retrogradeze echipa din Mureş, în baza faptului că Ţerbea era un finanţator important al clubului ASA (pe atunci FCM). Mai multe detalii şi regulamentul pe care îl invocă "şepcile roşii" se găsesc la acest link.

Procurorii DNA erau convinşi că omul de afaceri era "un sponsor important" şi nu "un simplu spectator" la ASA Târgu Mureş. Stenogramele de mai jos arată şi că Ţerbea avea o relaţie aparte cu oficiali şi şefi de la FRF şi LPF. 

ŢERBEA, ÎMPRUMUTĂTOR-ŞEF LA MUREŞ

Procurorii DNA au vrut să demonstreze că Ţerbea era implicat activ la echipa de fotbal, ca finanţator şi patron al unei companii care împrumuta clubul cu bani.

Inculpatul Ţerbea Sorin Ioan este un cunoscut om de afaceri de pe raza judeţului Mureş, mai ales prin prisma S.C. Salubriserv S.A. (...) s-a implicat activ în susţinerea eforturilor echipei de fotbal de menţinere în prima divizie, atât financiar câd şi prin intermediul relaţiilor formate în calitate de membru în Comitetul Executiv al FRF, ca reprezentant al cluburilor de fotbal în sală.  

La dosarul cauzei există două contracte de împrumut cu titlu gratuit, în care SC Salubriserv SA are calitatea de împrumutător, iar Asociaţia Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş, de beneficiar-împrumutat, obiectul acestora fiind sumele de 700.000 de lei, respectiv 200.000 de lei, cu obligaţia din partea beneficiarului de a le restitui "în termen de 30 de zile de la data la care Clubul va încasa sumele provenite din transferul oricăruia dintre jucătorii achiziţiionaţi, către un club terţ din România sau străinătate. 

Rezultă că inculpatul Ţerbea Sorin Ioan avea un interes evident în ceea ce priveşte evoluţia echipei de fotbal în condiţiile în care restituirea banilor împrumutaţi era condiţionată de transferul jucătoruilor achiţizionaţi cu aceste sume. 

AVRAM, 'CEL MAI ŞMECHER DINTRE TOŢI', 'FRATE' CU ŢERBEA

În rechizitoriul prezentat de DNA în 2011, se nota că Ţerbea i-ar fi oferit lui Avram şi o "însemnată cantitate de vin" pentru nunta fiului său, Marius Avram, arbitru în LIGA I. Iată-l pe Ţerbea, la telefon cu Ion Neagu, preşedintele Comisiei de Disciplină din cadrul LPF, discutând amical despre nuntă şi despre calitatea sa de "frate" al lui Vasile Avram, prezentat de Neagu drept "cel mai şmecher dintre toţi".

Ţerbea: Avram ţine nunta?

Neagu Ion: Da, da ... Ăla da.

Ţerbea: Bun.

Neagu: Cel mai şmecher dintre toţi.

Ţerbea: Ţii loc cu tine la masă. Îi spui că dacă nu mă pune cu tine, nu stau.

Neagu: O fi făcut mesele?

Ţerbea: Păi...el o zis că-s fratele lui, aşa zice la toţi.

Neagu: Aşa zice...

Ţerbea: Da.

Neagu: Înseamnă că aşa o fi. Stai să vedem ce facem, mâine, poimâine.

"LE DAU, LE DAU, LE DAU!"

Într-o altă convorbire cu acelaşi Neagu, Ţerbea încerca să afle câţi bani a încasat echipa din Mureş din drepturile TV, pentru a-şi putea recupera din banii împrumutaţi către club. 

ŢERBEA: Verifică un pic câţi bani o dat...La....pentru drepturile astea de la voi de la Ligă la FCM.

Neagu: A dat mai mult decât trebuia. A greşit Popescu şi a dat şi banii de salarii.

Ţerbea: Hai na! Serios!

Neagu: Pe cuvânt de onoare! Nea Mitică era...săracu, m-a chemat...."vino să-ţi spun ce s-a întâmplat...Nemernicul de Popescu a împărţit la 8 cluburi, dar cel mai mult i-a dat la Târgu Mureş".

Ţerbea: Da?

Neagu: Dar îţi spun mâine, dacă vrei, câţi bani a luat.

Ţerbea: Te rog eu din suflet, spune-mi, că trebuie să-mi dea Claudiu (n.r. Claudiu Maior, viceprimarul din Târgu Mureş), că totu-i frumos, totu-i prietenie...OK! Prietenie, da' io, mie, tot io le dau, le dau, le dau da' văd că....

Neagu: Da.

Ţerbea: Te rog din sufletul meu, scoate-mi când a dat la Târgu Mureş şi cât. Uite, dom'le, o dat de trei ori atât, asta, asta, asta. Atât numa', ştii?...............Ai zis că să-ţi dau până-ţi dă banii de televiziune. Şi eu am credite şi eu plătesc dobânzi, ştii?

CINE ARBITREAZĂ CU STEAUA? E BĂIAT BUN, "NE VEDEM CU EL LA NUNTĂ"

Sorin Ţerbea se interesa, înainte ca numele respective să fie comunicate cluburilor, şi cine sunt arbitrii care vor oficia meciurile echipei pe care o finanţa. Într-un dialog cu Valeriu Ioniţă, referent în cadrul FRF, Departamentul de fotbal în sală, Ţerbea află cine va arbitra întâlnirea cu Steaua, din toamna lui 2011, dar este asigurat că nu vor fi probleme. 

Ioniţă: Da, împărate...

Ţerbea: Rugăminte! Ăăăăă...nu puteţi să-mi spuneţi pe cine avem arbitru la meciul cu Steaua?

Ioniţă: Ce anume?

Ţerbea: Pe cine avem arbitru la meciul cu Steaua.

Ioniţă: Alo!

Ţerbea: Pe cine avem arbitru la meciul cu Steaua, nu ştiţi?

Ioniţă: Nu ştiu, dar aflu şi vă dau un semnal.

Ţerbea: Hai, vă rog din suflet!

..............

Ioniţă: Colţescu de la Craiova.

Ţerbea: Cine?

Ioniţă: Colţescu, Colţescu de la Craiova.

Ţerbea: Am înţeles. Îi bun.

Ioniţă: Da, băiat bun. Da. Fără, fără probleme.

...............

Ioniţă: Dacă...mă văd, ne vedem cu el la nuntă (n.r. nunta lui Marius Avram, fiul lui Vasile Avram, unde Ţerbea ar fi dăruit "cantitatea însemnată de vin" de care vorbeau procurorii). Ai înţeles?

Ţerbea: La Vasile, da?

Ioniţă: Da. Eu ce zic, mă văd cu el....la nuntă, deci nu-ţi fă probleme.

"MAI REPEDE NU POATE NICI MIRCEA SANDU, TATI!"

Procurorii notează că "influenţa inculpatului ŢERBEA SORIN IOAN asupra conducerii FRF era cunoscută / exploatată de martorul MAIOR CLAUDIU". Ca o paranteză, acesta din urmă ocupă şi astăzi funcţia de viceprimar al municipiului Târgu Mureş. Maior este adevăratul conducător al clubului ASA şi nici o decizie importantă nu s-a luat, în ultimii ani, fără girul acestuia, indiferent dacă preşedintele s-a numit Stanciu sau Răducan.

Claudiu Maior: Vezi un pic la....Subotici ăsta...care l-am adus....

Ţerbea: Da.

Maior: Comisia mi-o programat cu el ca să îi dea liber, la federaţie în data de 15. Deci el vineri nu va juca. L-am adus...am meciul cu Astra....

Ţerbea: Păi stai puţin, ce comisie? Că mă duc la Bucureşti mâine, Claudiu.

Maior: Comisia de la, de la Federaţia Română, de la soluţionarea litigiilor.

Ţerbea: Ce-o zis că....

Maior: Deci nu-i de la Mitică, că-i de la Mircea Sandu.

Ţerbea: Păi nu mai...Mă duc mâine la Mircea Sandu şi-i spun să-i dea drumu'. Nu mai discutăm!

Maior: Deci să...Nu. Să facă comisie până joi, până miercuri... Înţelegi?

Ţerbea: Să facă comisie mâine, mă! Nu mă interesează! Mă duc mâine şi ţi-o rezolv!

Maior: Na... Bine....

..........................

Maior: Sorine, nu ştii, nu... o rezolvat cu Subotici sau...?

Ţerbea: Nu. Nu. Nu. Deci mi-o dat Stângaciu (consilier juridic în cadrul FRF) telefon, ă....mobil, la 10 jumătate astăzi, după ce mi-ai spus tu, am primit contractul în română, s-o dus la Mircea Sandu cu el, Mircea Sandu l-o trimis la şefu' de comisie, ăla care o zis...zice ma, mă abţin, nu pot. Mai repede de marţi nu poate nici Mircea Sandu, tati. Crede-mă!

Maior: Am înţeles.

Ţerbea: Na...Azi o primit într-adevăr contractul, sunt aici cu domnu' Băbuţan, o trimis contractul în română, totul este în regulă. Mai repede de marţi nu se poate.

CONCLUZIILE PROCURORILOR

În rechizitoriul din 2011, procurorii DNA au încercat să demonstreze că Ţerbea finanţa echipa FCM Târgu Mureş, era interesat de transferuri şi delegări de arbitri, dar şi de banii pe care clubul îi încasa de la LPF pentru drepturile TV. Omul de afaceri "...îşi crease un puternic sistem de relaţionare cu persoane influente din cadrul FRF, LPF", prin intermediul cărora obţinea informaţii importante, nepublice.

În final, procurorii notează că nu are relevanţă dacă banii consideraţi mită, cei 19.000 de euro pentru Avram, au fost trimişi printr-un intermediar (pilotul Nicolae Iacobescu, care a murit şi el în accidentul de elicopter din 2013) şi că Ţerbea se face vinovat de dare de mită. În 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a dat dreptate procurorilor DNA şi l-a condamnat pe Avram la închisoare cu executare.  

Pe aceste date se bazează clubul Universitatea Cluj când cere retrogradarea echipei ASA Târgu Mureş. Informaţii mai exacte privind solicitarea alb-negrilor, regulamentul invocat, dar şi un răspuns al clubului mureşean, găsiţi la acest link.

Comentarii
 • 2015-7-07, 16:13
 • Scris de : liviu
Vad pe aici tot felul de pinguini agitate si preocupati de soarta lui CFR 2 (ASA Tg. Mures). Ia uitati-va feciori ce a comis clubul "kubanez" in 2008, in "curata" afacere cu valiza lui Jiji. Si, cica, sunteti echipa unor inimi romanesti. http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj/toni-dobos-fost-manager-la-u-si-recunoscut-vina-dosarul-valiza-condamnare-de-2-ani/
 • 2015-7-07, 15:33
 • Scris de : Zoli
Lasati la noi sa pregatim meci cu voluntari si derby cu chiajna...in liga 1 . Voi vedeti de ligue 2. Pingu frustrat
 • 2015-7-07, 18:59
 • Scris de : holo
Stai la tine liniştit ... lăsăm la voi
 • 2015-7-07, 14:25
 • Scris de : :))
Care valiza in ograda? Valiza a fost luata de la sponte, mana dreapta al lui becali. Dar securistul cand recunostea la tv ca a platit echipe adverse , de aia nu zici nimica? Cauta pe youtube daca ai curiozitatea
 • 2015-7-07, 13:28
 • Scris de : costin
Ultimele 3 sezoane ați scapat de la retrogradare doar pe mânăriile"Columbianului".Lăsați voi în pace alte cluburi.
 • 2015-7-07, 13:25
 • Scris de : vali
Oare cum de nu au cerut retrogradare cand in ograda lor a intrat valiza cu 1.700.000 euro ? Daca o faceau atunci nu surprindea pe nimeni revolta de acum, asa sunt penibili. Oricum nu ne facem griji ca se vor gasi iar 12 puncte la masa verde pentru promovare.
 • 2015-7-07, 13:11
 • Scris de : val
Cu disperare va agățați de liga 1.Vineri incepe.Voi în August doar.
 • 2015-7-07, 15:30
 • Scris de : Hopaaa
Nu ne intereseaza liga satelor...cu voluntari vagonul gruia chiajna sau viitorul. Ne bucuram de soare. Salutari de la mare.
 • 2015-7-07, 14:38
 • Scris de : hiena
vineri o iau pe mata la p.u.l.a. sobolan spurcat iar in august o duc pe cluj arena sa o f.u.t.a. toti u-isti,trag pamant pe voi spurcatilor
 • 2015-7-07, 16:28
 • Scris de : Stef
Ce limbaj elevat.Pur Universitar.
 • 2015-7-07, 13:08
 • Scris de : Stenograme cu Pandurii - Cluj?Ce zici Decebal?
.
 • 2015-7-07, 12:23
 • Scris de : Un loc in Liga 1
Fortele care stau in spatele echipei U Cluj fac tot posibilul (chiar si chestii mai murdare ) pentru a impinge echipa in dauna altor echipe pe un loc eligibil in Liga 1.Asa ca nu va mirati daca U va juca totusi in Liga 1.Pentru ei scopul scuza mijloacele.
 • 2015-7-07, 19:00
 • Scris de : holo
Forţe oculte presupun
 • 2015-7-07, 10:59
 • Scris de : mumu
Stai sa vezi când o să apară stenogramele cu frânele
 • 2015-7-07, 19:02
 • Scris de : holo
Stenograme de la ei încă nu putut fi traduse...au adus o echipă de cercetători britanici.
 • 2015-7-07, 11:35
 • Scris de : 2
pana sa apara cele cu franele voi trebuie sa taceti ca la voi au gasit valiza:))
 • 2015-7-07, 12:28
 • Scris de : stai sa gaseasca valizele voastre...
 • 2015-7-07, 13:32
 • Scris de : paul_pop
Scris de : paul_pop Trebuie sa se termine odata cu echipele care consuma ban public, tara asta chiar nu are ce face cu banii? Mai da-l naibi de fotbal , o tara poate trai si fara , dar fara educatie, dezvoltare sanitara, infrastructura de transporturi, fara bun simt si realism nu poate trai............. Daca este sponsorizat din banul public, orice club, ca se numeste U , CFR sau POLI sau ASA sau pandurii trebuie desfiintat urgent iar sefii la puscarie cu ei.......ce tara de rahat, molr copii in spitale ca nu sunt doctori destui, ca nu avem tomografe, ca nu stim pastra si construi facilitati moderne si nou ne trebuie pavel golaski cu 100000 euro la semnatura? Iti este scarba de tara asta, toate cluburile care nu sunt entitati private, DNA pe ei, avem soele prea bune? avem centuri ocolitaore? autostrazi? pensii prea mari? nu a mai ramas nimic de facut de trebuie aruncat banul public aiurea.........pai si U, de ce sa nu fie desfiintata daca atenteaza la banul public, din impozite ca si pana acum? Ce tara suntem? Jenant, uni se tarasc la tara sau la oras sub limita de subzistenta , iar altii viseaza fotbal..........de ce sa nu sustii U la rugby unde are niste baieti meritosi care joaca si la nationala, dar trebuie sustinut Busca si Mengolo din banul public? zau asa.........
 • 2015-7-07, 10:56
 • Scris de : mimi
Uite cu ce ocupa u-istii !!!! Vai mama lor !
 • 2015-7-07, 19:03
 • Scris de : holo
Uită cu ce se ocupă mimi...

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 7 + 8 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015