Fotbal

 • ASA Târgu Mureș
 • CS U Craiova
 • STEAUA Bucureşti
 • PANDURII Tg Jiu
 • PETROLUL Ploieşti
 • ASTRA Giurgiu
 • DINAMO Bucureşti
 • FC BRAŞOV
 • CFR Cluj
 • RAPID Bucureşti
 • CONCORDIA Chiajna
 • GAZ METAN Mediaş
 • OŢELUL Galaţi
 • U cluj
 • VIITORUL Constanţa
 • CEAHLĂUL Piatra Neamţ
 • FC Botoșani
 • CSMS IAŞI

Special Omul-mercato! Interviu cu singurul conducător din fotbalul românesc care a ajuns la un club din Italia! Cum a făcut saltul de la CFR Cluj la Bari!

 • Publicat în 8 Ianuarie, 2015 la 18:00
 • de
INTERVIU. Răzvan Zamfir, omul-mercato!
Foto: Daniel Rus

Răzvan Zamfir a acceptat provocarea de a lucra în fotbalul italian. Fostul director executiv s-a despărţit de CFR Cluj după 8 ani în care a dirijat politica de transferuri a clubului din Gruia. Zamfir (40 de ani) va ocupa un post similar în organigrama echipei din Serie B, Bari. Arpad Paszkany l-a numit omul care a adus clubul din Gruia în zona afacerilor de succes în fotbal. Aflat de o săptămână în Italia, la noua sa echipă, Zamfir a acceptat un dialog cu stiridesport.ro.

- Răzvan, cum a venit oferta de la Bari?

- Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Gianluca Paparesta pentru că a crezut în mine. E o provocare uriaşă să lucrez în fotbalul italian. Îmi doresc ca, alături de directorul sportiv Stefano Antonelli şi de antrenorul Davide Nicola şi staff-ul său, să realizăm lucruri importante la Bari. Cred în aceşti oameni şi în proiectul de la Bari. Tifoseria, ambientul din jurul acestei echipe, tradiţia şi istoria lui Bari ne obligă.

- Totuşi, e surprinzător ca un om de fotbal din România să ajungă în Italia...

- Toţi oamenii care au lucrat la CFR Cluj au avut şi au oferte. Exemplele sunt la îndemână. Doctorul Ovidiu Dragoş a ajuns în Arabia Saudită. Miriuţă, Dragotă, Minteuan şi Cârlan au semnat cu un club important din Ungaria, Gyor. Şi în trecut, Paulo Sergio a ajuns în Cipru după experienţa la Cluj. Jorge Costa antrenează reprezentativa Gabonului, calificată la Cupa Africii pe Naţiuni. S-au realizat lucruri frumoase la CFR, iar aprecierile au venit oarecum normal. În plus, fotbalul s-a internaţionalizat. Singura viză de luat e cea a profesionalismului. 

- Cum ai descrie experienţa ta la CFR Cluj? Paszkany spunea că implicarea ta în proiectul de la CFR a fost mai importantă chiar şi decât cucerirea unor trofee.

- Am fost norocos, cu adevărat norocos, să vin exact în perioada de aur a acestui club. Ne-am sincronizat. Ascensiunea lui CFR Cluj a început odată cu venirea mea aici. Aşa s-au potrivit lucrurile. Le mulţumesc din tot sufletul lui Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan. O să le rămân recunoscător pe viaţă acestor oameni. Acest club mi-a dat totul, iar eu am încercat să mă ridic la înălţimea aşteptărilor tuturor. La Cluj mi s-au născut cei doi copii, care dorm în fiecare seară în tricourile CFR-ului. Practic e oraşul în care am trăit cele mai mari bucurii. Îi promit lui Iuliu Mureşan, că atâta timp cât va rămâne în fotbal, el sau Arpad Paszkany, eu nu voi lucra niciodată la o echipă rivală.

- E adevărat că tu ai făcut ultima încercare de a păstra CFR-ul la actualul nivel de performanţă? Au existat nişte negocieri pentru preluarea CFR-ului, cu nişte investitori italieni, veniţi la recomandarea ta?

- CFR Cluj e o echipă interesantă pentru mulţi oameni, care ştiu cât de greu e să construieşti un club, propriul stadion şi să ajungi în elita fotbalului românesc. Sunt însă chestiuni confidenţiale şi n-aş dori să dezvolt subiectul negocierilor din ultima vreme.

- E posibil ca Larie şi Rada să ajungă la Bari?

- E o perioadă agitată în Italia din perspectiva transferurilor de jucători. O să am o întâlnire cu preşedintele Paparesta şi o să încercăm să punctăm nişte lucruri. Nu pot să confirm, dar nici să infirm. Vorbim de doi jucători care şi-au demonstrat valoarea în Liga 1.

- Putem lega plecarea ta în Italia de sfârşitul proiectului CFR Cluj?

- În nici un caz. Povestea CFR Cluj va continua. Nu poată să dispară un club înfiinţat în 1907. Uite, Bari s-a născut un an mai târziu, în 1908. Nu, CFR va merge înainte. Au rămas oameni competenţi la acest club, Sandu Matei, Cristian Panin, Ionuţ Ivaşcu. Apoi, s-a păstrat constant numărul oltenilor de la CFR prin venirea lui Eugen Trică. M-a sunat când a aflat că plec la Bari şi a glumit: <<Păi ce faci, Răzvane, mă duseşi şi tu plecaşi>>. O să vezi că o să facă treabă la CFR. Sunt jucători în lot care n-au avut timp în tur să-şi arate valoarea. Primul 11 era oarecum definitivat. Păun, Carp, Szillard, Jaime sau Tiago Lopes, jucători buni, vor avea mai multe şanse să joace în tricoul CFR-ului. E o perioadă grea, nici în Italia nu e numai lapte şi miere. Nu se ştie pe viitor. Fotbalul naşte atâtea pasiuni. Poate va mai veni un om cel puţin la nivelul de entuziasm cu care s-a implicat Arpad Paszkany în fotbal. Sper din tot sufletul să se întâmple asta.

- Ai un mare regret din perioada petrecută la CFR Cluj?

- Clar seara aceea de pe Old Trafford. Paradoxal, nu, pentru că vorbim de cea mai importantă victorie din istoria CFR-ului. Ar fi fost o chestie fenomenală să ajungem în primăvara europeană în Champions League, în primele 16 echipe din Europa. I-am văzut apoi pe băieţi plângând în vestiar. Să baţi pe Old Trafford şi apoi să plângi? Am încercat să glumesc cu ei, dar nu aveai cu cine. Chiar şi Luis Alberto stătea cu capul în pământ deşi dăduse golul vieţii lui.

- Care a fost cea mai mare realizare a ta din perspectiva transferurilor de jucători în Gruia?

- E greu de spus. Traore a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Apoi, Alvaro Pereira...Sunt foarte mândru că un jucător de calibrul lui Beto a jucat în România, la CFR Cluj. Să nu se înţeleagă însă că a fost munca unui singur om. Toate persoanele din club, antrenorii din perioadele respective au muncit pentru concretizarea unor transferuri care să ajute CFR-ul să-şi îndeplinească obiectivele.

- De care antrenori ai fost cel mai apropiat?

- Jorge Costa, Miriuţă, prin felul lor de a fi. De la toţi am avut însă foarte multe lucruri de învăţat. Uite, Andone, de exemplu, un câştigător, un învingător. Avea o aură pur şi simplu. Dacă stăteai lângă el simţeai că nu poţi pierde, că vei câştiga sigur. Sorin Cârţu, oltean de-al meu. Din păcate, el a venit într-o perioadă mai complicată, şi lucrurile nu au ieşit aşa cum îşi dorea. Uite, Mandorlini e cel mai bun antrenor cu care am lucrat. A luat echipa pe locul 1 şi a stat numai pe locul 1. Sunt subiectiv, Dan Petrescu e prietenul meu, dar îmi place foarte, foarte mult, cum lucrează.

- A existat vreun jucător care ţi-a înşelat aşteptările?

- Florin Costea, îţi spun sincer. L-am adus de la Severin, a făcut o perioadă de pregătire excelentă, cu nişte realizări de excepeţie în amicale. Apoi, când a venit la Cluj, s-a întâmplat ceva. E inexplicabil, mi-e imposibil să înţeleg ce. N-a ajuns niciodată la nivelul unui titular la CFR. Apoi, îmi mai amintesc de Weldon. S-a transferat în China din postura de cel mai bun fotbalist al campionatului românesc. A revenit după 8 luni şi parcă uitase tot fotbalul. E şi o chestiune conjuncturală, de şansă, de momentul în care ajungi la o echipă. Edimar, un fotbalist foarte bun, îl avea pe acelaşi post pe Camora. Nu a putut să se afirme la Cluj. Ulterior, l-a luat Chievo, iar acum a ajuns la Cordoba. Ramon Anselmo e iarăşi un exemplu. N-a primit şanse la CFR, s-a întors în Brazilia, a dat 20 de goluri în 2011. Acum e golgheter în China, un campionat în care e foarte greu de jucat. Cred că asiaticii au plătit 7-8 milioane de euro pentru el. Aşa e cu jucătorii aduşi din Africa sau America de Sud, adaptarea lor e mai greoaie.

- Bine, CFR a şi obişnuit cu stilul acesta impulsiv, de a nu avea prea multă răbdare...

Când există acest imperativ, de a face performanţă, nu te aşteaptă nimeni. Nimeni nu are răbdare, toată lumea vrea rezultate imediat. 

- Poţi să-mi dai câteva nume de jucători importanţi care au fost aproape de CFR Cluj, dar n-au mai semnat dintr-un motiv sau altul?

- Rafa (foto), extrema celor de la Braga şi jucător de naţională la numai 21 de ani. Eder, acum la Braga, dar cu care negociasem în perioada în care se afla la Academica şi era coechipier cu Sougou. Din România am avut discuţii chiar şi cu Sânmărtean sau Keşeru.

- Eşti invidios pentru realizările Stelei din ultima perioadă? Au folosit o altă reţetă, aceea de a aduce cei mai valoroşi jucători din campionatul intern...

- Nu poate fi vorba de invidie. Există o ciclicitate în fotbal. Steaua e un club de tradiţie care a reuşit să revină în prim plan, după perioada de vârf a CFR-ului. S-a făcut o treabă foarte bună şi acolo, e de admirat. Profesioniştii trebuie aplaudaţi, fie că vorbim de Liga 1, fie că vorbim de cluburile din Occident. Un exemplu pentru mine e ceea ce se întâmplă la Basel, un club care reuşeşte aproape an de an să joace în Champions League. 

Cele mai bune momente ale lui Anselmo Ramon în China

Comentarii
 • 2015-1-09, 21:58
 • Scris de : OLEEEEE
Multumim din suflet, Razvan!!!!FORZA, FORZA CFRRRRRRRR!!!
 • 2015-1-09, 16:21
 • Scris de : bernard verde de paris
cfr nu moare,sucombeza !!!!
 • 2015-1-09, 10:19
 • Scris de : gyuri
Urmeaza un interviu emotionant cu marele muresan,apoi lacatul.
 • 2015-1-16, 14:58
 • Scris de : ceferist
Da, urmeaza lacatul ...pe gura ta !!!
 • 2015-1-08, 21:09
 • Scris de : Dan
Felicitari! Frumos interviu!

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 5 + 9 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015