Fotbal

 • ASA Târgu Mureș
 • CS U Craiova
 • STEAUA Bucureşti
 • PANDURII Tg Jiu
 • PETROLUL Ploieşti
 • ASTRA Giurgiu
 • DINAMO Bucureşti
 • FC BRAŞOV
 • CFR Cluj
 • RAPID Bucureşti
 • CONCORDIA Chiajna
 • GAZ METAN Mediaş
 • OŢELUL Galaţi
 • U cluj
 • VIITORUL Constanţa
 • CEAHLĂUL Piatra Neamţ
 • FC Botoșani
 • CSMS IAŞI

Special Herr Vasile Loţi Miriuţă: un interviu special cu antrenorul lui CFR Cluj! De la morişca lui Mateianu până la duelurile cu Effenberg şi Balakov şi momentul alegerii între Naţionala României şi cea a Ungariei

SUPERINTERVIU: Herr Vasile Loţi Miriuţă
Foto: Daniel Rus

Vasile Miriuţă (45 de ani) n-a avut loc în Generaţia de Aur. Pe postul său jucau Hagi sau Dorinel Munteanu. A fost acuzat de înaltă trădare când a ales să joace pentru reprezentativa Ungariei, deşi Boloni îl chemase să evolueze sub tricolor într-un meci amical. "Era onoarea mea la mijloc, acceptasem deja să joc pentru maghiari, îmi dădusem cuvântul. Aş proceda la fel şi acum", explică actualul antrenor al CFR-ului. Idol la Gyor şi la Ferencvaros, în ţara vecină, Miriuţă a înţeles ce i-a lipsit ca să ajungă un mare fotbalist, doar odată cu transferul în Germania. "Experienţa asta a schimbat tot ceea ce gândeam în legătură cu fotbalul. Când am ajuns la Cottbus, eram doar un fotbalist cu glezna fină. Acolo am înţeles ce înseamnă profesionalismul şi am jucat cel mai bun fotbal al meu, deşi aveam deja 30 de ani", a povestit Miriuţă. 

Tehnicianul lui CFR Cluj a acceptat un dialog cu stiridesport.ro despre cariera sa de fotbalist, despre duelurile cu Effenberg sau Herzog, despre "morişca" lui Mateianu şi primul meci care i-a marcat adolescenţa, cel dintre Baia Mare şi Real Madrid.

- Domnule Miriuţă, unde şi cum aţi început să jucaţi fotbal?

- La Baia Sprie, la pitici, cum erau pe vremuri atunci. Aveam 10-12 ani. Pe la 15-16 ani debutam deja la echipa mare, în Divizia C. Se foloseau atunci 3 juniori în teren. Din 87, m-am mutat la Baia Mare, în liga secundă, unde am rămas până în 1991. A urmat jumătate de an la Dinamo, împrumutul la Bistriţa, iar apoi am plecat afară, în Ungaria. Am început de jos, ca fiecare copil care îşi doreşte să ajungă fotbalist. Nu proveneam dintr-o familie înstărită... amărâţi cum erau pe vremuri. Pe vremea aia ce puteai face, să joci fotbal, nu ca acum. E o vorbă, fotbaliştii ies din familii amărâte, din ăia bogaţi nu ies fotbalişti.

- Vă mai amintiţi prima pereche de ghete pe care le-aţi purtat?

Cum aş putea uita, erau ghetele acelea de Reghin. Sunteţi prea tineri ca să ştiţi. Dormeam cu ele sub pernă, le ştergeam, aveam grijă de ele. Dacă ţi se rupeau, altă pereche nu mai primeai. Erau alte vremuri. Erai bucuros că mergi la fotbal, că faci ceea ce îţi place. La 15 ani jucam în oraşul natal, în divizia C, unde se juca fotbal bun. Cine credeţi că era la Baia Sprie secretar sportiv? Iustin Balaj, cel pe care l-am regăsit acum la CFR Cluj.

- Care e primul meci de referinţă de care vă aduceţi aminte?

- Eram copil atunci, când a dat Şoni Koller bara aia. Baia Mare - Real Madrid, un 0-0 în cupele europene, în 1982. Stătea lumea ca ciorchinele. Eram în spatele porţii. Cred că aveam 14 ani atunci. Erau Koller, Radu Pamfil, Dumnezeu să-l odihnească, Marin Sabău, Rozsnyai. Mateianu era antrenor, cu celebra lui morişcă. Până s-au prins spaniolii a trecut ceva timp! Schimbau mereu jucătorii în linia mediană, surprindeau mereu la cornere, asta era morişca lui Mateianu. Santillana, Stielike şi Camacho jucau în faţa a peste 25.000 de spectatori. Acum, la Baia Mare, au ajuns sicriele sub stadion, cimitirul dă în stadion. Dacă nu faci nimic! Terenul doi, în loc să-l faci sintetic, sunt morminte şi sicrie pe el, Doamne iartă-mă! Nu există interes. Fiecare are o pasiune. Primarul e preocupat de handbal acum. Nu poţi să-l omori pentru că nu-i place fotbalul. E de admirat, sponsorizează handbalul, joacă în Champions League. Nu-i poţi da în cap pentru că nu-i place fotbalul.

Halagian l-a trimis la plimbare

- Transferul la Dinamo a fost un pas important în cariera dumneavoastră, dar parcă şi o nerealizare. De ce nu aţi reuşit să vă impuneţi în Ştefan cel Mare?

- A fost un pas important, dar, din păcate, n-a ieşit cum trebuia. Pe mine m-au adus Gigi Mulţescu şi Ion Marin. Ei m-au luat acolo. Din 17 meciuri am jucat de 16 ori titular, apoi a venit Florin Halagian, care şi-a adus jucătorii lui. Ăsta e adevărul, am spus-o şi atunci. Nu m-a mai băgat să joc şi a trebuit să plec.

- Aţi avut vreo dispută cu Halagian?

- N-am avut nicio dispută. Atâta mi-a spus: cât sunt eu antrenor aici, nu joci. Avea jucătorii lui, pe care îi aducea, şi ei trebuiau să joace. Fără nicio explicaţie: cât timp sunt eu aici nu joci. Era Costel Pană pe postul meu, pe care îl adusese el...dar măcar omul a fost corect, mi-a zis clar, du-te!

- După împrumutul la Bistriţa aţi revenit la Dinamo, dar aţi plecat în Ungaria, la prima ofertă...

- M-am întors la Dinamo după împrumut, şi am mers într-un cantonament la Gyor. Lazar Szentes, antrenorul de acolo, avea nevoie de un mijlocaş şi de un atacant. Am jucat niste meciuri amicale. I-a plăcut de mine şi de Gheorghe Pena, care a fost la Steaua şi la Dinamo. Am rămas noi doi şi tot rămaşi am rămas după aceea. N-a fost uşor la început, mai ales că nu ştiam limba.

- Aţi jucat în Ungaria atât pentru Gyor, cât şi pentru Ferencvaros. De care echipă aţi rămas legat?

- Şi de Gyor şi de Ferencvaros. La Gyor am jucat 4 ani, iar la Fradi doi ani. Sunt două formaţii care mi-au marcat cariera. Şi la Gyor, jucam atunci cu 10.000 - 12.000 de spectatori în tribună. Am fost adoptat pentru că au văzut şi oamenii că îmi văd de treabă, că ştiu să respect şi nu m-am dus acolo să fac figuraţie ...mi-am câştigat dreptul ăsta prin muncă, prin joc, corectitudine...Mi-au dat şi cetăţenia după câţiva ani, am jucat în naţionala lor, înseamnă că m-au apreciat pentru omul care am fost şi sunt.

- Îmi amintesc un meci excelent pe care l-aţi făcut în Grecia, pe terenul lui Olympiakos. S-a terminat 2-2, aţi marcat o dată şi aţi oferit o pasă de gol...

- Da, era în Cupa UEFA. I-am bătut în retur cu 3-1, la Budapesta. La Oly jucau Predrag Djordjevic, sârbul, şi o grămadă de greci din echipa naţională. A fost o atmosferă senzaţională şi la ei şi la noi. Nici nu-ţi poţi imagina cum era la Ferencvaros. Dacă ar avea un stadion de 100.000 de locuri ar veni 100.000 de oameni la meciuri. S-ar umple fără probleme, mai ales în cupele europene.

"La Naţională erau jucători de clasă pe postul meu"

- A urmat apoi o dublă cu Newcastle. Englezii aveau atunci o trupă senzaţională...

I-am bătut cu 3-2 la Budapesta. Ce echipă! Shearer, Ginola, Beardsley, Asprilla, Gillespie, Srnicek, portarul ceh, Albert, fundaşul belgian, şi Kevin Keegan, antrenor. Era 2-0 minutul 20, dăduseră Lisztes şi Horvath. Lisztes avea 18 ani. Atunci veniseră cei de la Stuttgart să-l ia în Germania. Ne-au bătut în retur, 3-0 sau 4-0, după 0-0 la pauză. Ne-au prins în 5 minute, ne-au tocat, asta e, o echipă mare. În 5 minute cred că ne-au dat trei goluri.

- Eraţi un bun executant de faze fixe. În Ungaria, aţi marcat un gol de la 30 de metri din lovitură liberă, cu Kispest, în 1996. Se antrenează această specialitate?

- Şutul acela de la 30 de metri, lovitura liberă în vinclu. Acela a fost primul meci la Ferencvaros, acasă, înainte mai jucasem în deplasare. Aveam specialitatea asta, băteam grozav lovituri libere. Cu astea te naşti, ţi le dă Dumnezeu, dar trebuie să şi exersezi, ştii? Acesta e adevărul, chiar dacă ai lovirea aia tehnică, excelentă, trebuie să stai după antrenamente să exersezi. Dar nu oricum, pentru că nu poţi să-ţi pui 15 mingi şi să le baţi de pe loc. Eu, la Cottbus, în Germania, am dat peste un antrenor, Eduard Geyer, care m-a văzut că exersez lovituri libere de pe loc. <<Ce faci, băh, ia vino încoace. Ce sunt astea? Sprint 10 metri, sprint înapoi, 10 secunde pauză şi apoi le baţi>>. Ca la meci, le baţi pe fondul acela de oboseală. Sunt anumite chestii, nu numai te aşezi şi baţi.

- Ungurii v-au oferit cetăţenia şi v-au chemat la 32 de ani la reprezentativa lor. V-aţi simţit nedreptăţit pentru că vi s-a refuzat şansa de a juca pentru România?

Haide, băh, era Hagi atunci pe postul acela, Dorinel Munteanu, jucători de clasă. Erau mai buni decât mine. Poate că puteam face parte din lot. Loţi Boloni a fost singurul care m-a chemat, înaintea unui joc cu Italia. Ne-am întâlnit la Frankfurt şi mi-a spus, hai, că vreau să te bag titular! I-am zis: Loţi, nu pot, m-au chemat şi ungurii. Nu le pot întoarce acum spatele, pentru nimic în lume, după ce s-au purtat cum s-au purtat cu mine. Le promisesem, totul era stabilit, nu mai puteam să dau înapoi. Aş face la fel şi acum, era o chestie de onoare, de cuvânt. Aveam 32 de ani, când mi-au dat cetăţenia, în 2000.

Un sezon în Franţa, la Bourges

- Aţi jucat şi în Franţa, la Bourges, în sezonul 1993-1994. Cum a fost această experienţă?

- În Franţa m-am dus la o nou-promovată, Bourges. Alain Michel era antrenor. Am căzut la finalul sezonului. Eu fraier, adică fraier, vezi, nu ştii cum e destinul... Aveam o ofertă de la Sedan, din liga a doua, m-au chemat. Pe de altă parte, aveam o relaţie foarte bună cu József Verebes, care a pregătit şi reprezentativa Ungariei. <<Hai, Loţi, înapoi la Gyor, că-ţi dăm şi cetăţenia, va fi bine>>, insista Verebes. Am ales să revin în Ungaria şi am refuzat oferta de la Sedan. Poate am făcut o greşeală, asta-i viaţa, n-ai ce să mai faci, ăsta ţi-e destinul. Puteam să rămân în Franţa, dar m-am întors. Sedan a promovat după acel sezon. La Bourges am găsit un oraş frumos, un stadion frumos, dar, din păcate, n-am avut şansă şi am retrorgradat.

- Până la urmă, pentru cariera dumneavoastră, transferul la Cottbus a însemnat momentul decisiv. Cum a venit oferta din Germania?

- Era prin septembrie, cam aşa, venise un manager ungur care stătea de mulţi ani în Germania. <<Nu vii la Cottbus?>>. <<Ce e Cottbusul ăsta? Liga a doua germană. Ok, hai să văd despre ce e vorba>>. M-am dus. Oraşul? Parcă eram la Baia Sprie, la mine. Stadionul? Vai de mama lui! Ca să-ţi reproduc ce i-am spus managerului va trebui să opreşti reportofonul. Ce m-ai adus, mă, aici? Ce să fac eu în oraşul ăsta? Eu mă duc la Budapesta. Interveniseră apoi nişte probleme financiare la Ferencvaros, m-am transferat la Ujpest o lună, m-am mai gândit şi l-am sunat pe impresar. Hai că vin la Cottbus, însă numai până la vară, nicio zi în plus. Mi-a plăcut pe urmă, m-am obişnuit. Am rămas în Divizia B, ne-am salvat în ultimul meci, am bătut cu 3-0 la Dusseldorf şi au picat ăia. După aceea, m-au cumpărat cu vreo 300.000 de mărci. Nu erau bani puţini în 98. În anul următor am şi promovat în Bundesliga. Vezi cum e viaţa? Iniţial, n-am vrut să aud, n-am vrut să mă duc şi apoi am trăit 5 ani senzaţionali acolo. 

Vasile Miriuţă, în tricoul lui Energie Cottbus

Dracula, lângă Effenberg, Balakov, Elber sau Lizarazu

- În campionatul 2000-2001, aţi reuşit o performanţă incredibilă. Aţi încheiat sezonul de Bundesliga cu 12 goluri şi 11 pase decisive. Practic, aţi contribuit la 60 la sută dintre golurile lui Cottbus...

- Da, am intrat în echipa sezonului. Vlad Ţepeş, Dracula, toţi mă strigau aşa. M-au invitat într-un studio de televiziune şi mi-au  pus dinţi de vampir.

- Presupun că eraţi într-o companie selectă în acea echipă a campionatului...

- Effenberg, Elber, Herzog, Balakov, Lizarazu, fotbalişti, tată, nu mămăligi ce mai vezi în ziua de azi. Kahn, în poartă, Mehmet Scholl...Păcat că am ajuns la o vârstă acolo, ştii, la 30 de ani...Îmi ziceau în Germania: <<da de ce n-ai venit mai repede?>> Ce să vin? N-aveam impresar pe vremea aia. În Ungaria mă simţeam bine, aveam un salariu bun la Ferencvaros. Păi acum sunt nişte şanse, mai ales la ăştia tineri!

- Aţi simţit că, din punct de vedere fotbalistic, v-aţi maturizat mai târziu? Care a fost cea mai bună perioadă din cariera dumneavoastră?

- Sincer, da! Eu, între 29 şi 34 de ani, am fost în cea mai mare formă, acei 5 ani. M-am lăsat la 36 de ani. Probabil a contat şi faptul că m-am dus în Germania, antrenamentele alea, ştii. La Ferencvaros, în Ungaria, nu era chiar aşa.

Roşcata Angela, profesoara de germană

- Venirea în Germania v-a făcut să vedeţi altfel fotbalul? 

- Automat! Mai ales în ceea ce priveşte antrenamentele şi pregătirea fizică. Ţin minte că m-am dus la unul din primele antrenamente la Cottbus. Aveam un tehnician "comunist", Geyer, antrenase şi pe la Dynamo Dresda şi la naţională. Şi era un lac aşa şi avea lacul un kilometru, dar cu dâmburi...Şi zice Geyer: <<10 kilometri în jurul lacului, în 44 de minute. Hai băieţi, să vă văd!>>. Aveam un coleg turc. L-am tras lângă mine şi i-am zis: E nebun, ăsta! Noi marţi participăm la maraton, iar sâmbătă avem meci! E tâmpit la cap? După a cincea, a şase tură nu mai puteam, dar mă străduiam să ţin ritmul. La ultima tură m-a luat turcul de mână şi a fugit cu mine, să nu mă fac de râs. <<Hai, Laţi, treci>>. M-a tras după el ultima tură, pe cuvânt. Da, în Germania e altă mentalitate, iar pregătirea fizică ocupă un loc central. Asta şi disciplina. Şi eu am avut probleme, câteva luni, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. Din ianuarie, am început însă să ţin ritmul, să mă obişnuiesc. La Cottbus am făcut din nou armata (râde). Totul era diferit, antrenamentele erau mult mai grele.

- Cât a durat până aţi învăţat limba?

- După trei luni mă descurcam. Aveam o profesoară, Angela, una roşcată aşa. Eram ăştia străinii... Ne chema la etajul 1 după antrenamentul de dimineaţă, de trei ori pe săptămână. Ne dădea caiete, cărţi şi aşa am învăţat...

- Ciprian Deac a avut dificultăţi, în perioada Schalke, cu limba şi adaptarea...

- Poate că n-a avut o profesoară ca lumea, ca Angela! 

- Aţi fost coechipier cu Laurenţiu Reghecampf, la Cottbus. Cum era ca jucător?

- Nu-l ştiam dinainte. Era un puştan când a venit, dar un jucător bun. Jucător de bandă dreapta, era iute, centra foarte bine, muncitor. Eram şi cu el coleg de cameră în cantonamente, dar şi cu albanezul Vata, cu care eram prieten foarte, foarte bun. Stăteam uşă în uşă cu Vata şi la Cottbus. A mai venit şi berbecul de Sabin Ilie, dar a stat numai vreo două luni.

"Reghecampf trebuie felicitat. Nu e loc de invidie între noi" 

- Au fost nişte acuzaţii legate de nişte meciuri suspecte la pariuri în care apărea numele lui Reghecampf, dar şi al dumneavoastră...

- M-am săturat de acest subiect, nici nu mai vreau să intru în discuţia asta. N-am jucat în niciunul dintre acele meciuri. Şi aşa m-a enervat povestea asta. Nu mă interesează, fiecare cu problemele lui.

- Te aşteptai ca Reghecampf să reuşească în antrenorat?

- A luat-o de jos. A început cu Snagov, apoi Bistriţa, Craiova, a prins la Chiajna şase luni senzaţionale, când i-a şi scăpat de la retrogradare. A primit această şansă la Steaua, cu o echipă bună, Gigi i-a cumpărat jucători buni. A venit el cu disciplina, cu mentalitatea nemţească, cu preparatorul fizic şi uite... bravo lui, bravo jucătorilor...Trebuie felicitaţi oamenii ăştia. Nu poţi fi invidios. De ce să fii invidios?

- Aţi obişnuit cu un stil autoritar la CFR Cluj. Aţi exclus trei fotbalişti din lot, pe Maah, Gabionetta şi Ammari...

- Ce înseamnă autoritar? Disciplină, respect, muncă, seriozitate, asta înseamnă? Aşa cum îi respect eu pe jucători, să mă respecte şi ei pe mine. Nu sunt din acela să zic: ai greşit, gata, te dau afară! Fiecare greşeşte şi primeşte şi a doua şansă. Dacă nu profiţi, e clar: strici grupul. Nu voi permite niciodată ca un jucător să-mi strice grupul. Grupul ridică un jucător şi nu invers. Cum a fost şi cu băieţii aceştia. Nu eu i-am dat afară, ei s-au eliminat. Dacă nu îţi vezi de treabă...Eu sunt prost, ca antrenor, să-mi tai craca singur? Dacă eşti bun, joci. Păi cu Costea am avut ceva? Nu l-am băgat în primele etape, nu mi-a plăcut cum s-a pregătit. Când a început s-o facă, a intrat titular. Ce să am eu cu Costea sau cu nu ştiu cine...

Impresarul Miriuţă

- Înainte de a încerca o carieră de antrenor aţi lucrat şi în impresariat. Cum aţi ajuns să impresariaţi jucători?

- Cei de la Cottbus, după ce m-am lăsat, mi-au zis să lucrez ca scout pentru ei, să urmăresc jucători, eu stând la Budapesta. Şi am urmărit jucători. Mi-am zis că, dacă tot văd fotbalişti, ce-ar fi să mă fac impresar. Un an şi un pic a funcţionat, dar, când am văzut că sunt atâtea minciuni, promisiuni neonorate, am renunţat. <<Asta îmi trebuia mie?>>

- Era şi o poveste legată de Paul Batin. E adevărat că l-aţi deturnat spre CFR Cluj, după ce jucătorul se înţelesese cu Universitatea?

- Haideţi să o lămurim şi pe asta. Cei de la U Cluj ne-au chemat la discuţii. L-am trimis, a făcut vizita medicală, era Limoniu, Mărginean, cum îl cheamă. <<Zic, domle, sunt aici cu Batin. Ce fac? Păi noi suntem la Bucureşti. Şi eu ce să fac cu copilul? Lasă, veniţi peste două zile>> Cei de la CFR au sunat. I-am prezentat oferta lui Paul, că doar nu l-am obligat s-o accepte. A fost o lipsă de respect din partea celor de la Universitatea. Haideţi luni, că noi venim miercuri.

- Ce jucători aţi mai impresariat?

- Sergiu Radu, Vlad Munteanu, Jula, Burcă...nişte croaţi, sârbi de pe la Vojvodina, pe Zeno Bundea. N-am rămas mult în impresariat, v-am explicat de ce.

- S-ar putea să vă folosiţi de experienţa ca impresar şi să aduceţi jucători din Germania la CFR Cluj?

- Sunt puţini nemţii care vor să vină. Le convine să joace chiar şi prin liga a treia, nu mai vorbim de liga a doua. Iau banii la timp, la zi. Uitaţi-vă şi voi în străinătate. Sunt foarte puţini nemţi care joacă în afara Germaniei. Hai s-o luăm aşa: Ozil e turc, Khedira e tunisian, Klose şi Podolski sunt polonezi. Nemţii se acomodează foarte greu afară. Marin s-a dus la Chelsea, n-a jucat, acum e rezervă la Sevilla.

- Care a fost momentul în care aţi decis să urmaţi cariera de antrenor?

- În Budapesta, unde stau eu, e o echipă în Liga a patra. Mă mai chema preşedintele, Florea, cu care sunt prieten bun, să mai fac câte un antrenament cu ei. Fiind echipă în liga a patra, veneau de trei ori pe săptămână la antrenamente. Antrenorul mai şi lucra şi nu putea veni tot timpul. Hai că fac eu de 2-3 ori, le-am zis, şi a început să-mi placă. M-am întâlnit apoi cu preşedintele de la Cottbus. <<Ce faci? Sunt antrenor! Hai la noi şi antrenează juniorii>>. Aşa că m-am mutat cu familia, în 2010, în Germania, şi m-am apucat de antrenorat.

"Românii sunt mai talentaţi, dar puturoşi"

- Aţi lucrat cu juniorii lui Cottbus şi la echipa a doua. Cum sunt tinerii fotbalişti din Germania?

- Sunt foarte disciplinaţi, binecrescuţi, serioşi. Noi suntem mai talentaţi ca ei, tată! Eu am fost acolo şi văd şi ce se întâmplă în România. Noi suntem mai talentaţi, dar suntem puturoşi. Ne lipsesc şi condiţiile. Uită-te la ăştia de la mine! Unde se antrenează? Pe sinteticul ăla de 60 de metri? Şi la Piatra Neamţ, tot pe sintetic se antrenau. Păi cum să-i pui pe copii să se antreneze toată ziua pe sintetic? În Germania, la juniori, mă enervasem la început, după ce am pierdut 3-4 meciuri. M-au chemat preşedintele cu antrenorul principal. <<Loţi, ce te tot enervezi ca prostul? Noi nu te-am pus aici ca să câştigi toate meciurile. Noi te-am pus ca tu, peste un an, să scoţi un jucător, să-l promovăm la echipa mare. Poţi pierde şi 10 meciuri, tu ai altceva de făcut, scoate un jucător>>.

-  Care sunt jucătorii pe care i-aţi remarcat în acest sezon de Liga 1?

- În afară de ai mei, îmi place Chipciu. Unde ar fi fost dacă nu se accidenta! Şi Gardoş e un jucător bun. E bine că sunt tineri jucători români talentaţi, trebuie lăsaţi să zboare. Când să le dai o şansă? La 25 de ani?

- A fost vreun adversar în faţa căruia v-aţi simţit neputincios?

- Adversar? Effenberg! Cu el aveam clinciuri de fiecare dată, mare fotbalist. la 1.89, dădeam în el, era beton. Avea o vână, incredibil, parcă era din piatră. Bun jucător, solid, îmi făcea mereu probleme şi am jucat de câteva ori împotriva lui, şi când era la Bayern, şi când trecuse la Wolfsburg. Dar era un jucător corect, cred că am vreo patru tricouri de ale lui pe acasă. M-am mai întâlnit cu el prin aeroport, am stat la o cafea. 

- Aţi jucat şi împotriva lui Xavi. Aţi marcat într-un amical, împotriva Spaniei, terminat la egalitate, 1-1. Faza a plecat după un duel câştigat cu jucătorul catalan...

- Xavi era tânăr atunci, nici nu ştiu câţi ani avea. Era el, Joaquin, Casillas, jucau Raul şi Morientes. I-am pus bariera, am dat pas, am primit apoi în gaură şi am dat golul cu stângul.

Coşmarul de la Tanchişti

- Mereu aţi abordat acest look? Nu v-aţi gândit să vă lăsaţi părul să crească?

- De gândit m-am gândit, dar n-am prea avut ce face. În 93, am mers în armată şi a început să-mi cadă părul. Am făcut o lună la Bucureşti, în Ghencea. O lună n-am ieşit din unitate. I-am sunat pe ăia de la Baia Mare. Bă, ce faceţi, nu mai suport, eu fug...M-au adus înapoi la Baia Mare, la Tanchişti. Şi acolo au început să mă ţină. Până la urmă am făcut un compromis. Dimineaţa mă lăsau să plec, dar seara trebuia să mă întorc să dorm la unitate. Şi asta era nasol. La final de săptămână eram cu meciurile şi nu dormeam acolo. Dar era suficient, luni, marţi, miercuri şi joi. Mă trezeam dimineaţă la 6 jumate, la 7 era raportul, se făcea prezenţa şi apoi o tuleam pe poarta aia de nu mă mai vedeai. Dar, seara, trebuia să vin înapoi, tată, să dorm acolo. M-au mai şi pus de câteva ori să fac planton, iarna, era frig, trei ore pe afară. Număram, câţi paşi fac, 1,2,3,4, mă întoarcem înapoi, 1,2,3,4. Îi vedeai pe ăia cum dorm înăuntru, vreo 20 de inşi, şi tu stăteai afară în frig...şi făceai paşi.

- Care a fost cel mai frumos moment din cariera dumneavoastră?

- Cel mai frumos moment? Când am promovat cu Cottbus, în ultimul meci, cu Koln. Am dat pasă de gol şi gol. Ce nebunie a fost, Doamne fereşte! Au venit nişte Mercedesuri decapotabile, ne-au luat, ne-au plimbat prin oraş, ne-au dus la primărie, s-au strâns vreo 30.000 de oameni. A fost incredibil. În viaţa lor nu mai fuseseră ei în prima ligă. Vreo săptămână numai beţi au umblat. Un alt meci de referinţă, pentru mine, e unul cu Leverkusen, în deplasare. Am dat două goluri şi o pasă de gol, iar la ei jucau Ballack, Nico Kovac, Rink, Ze Roberto...

- Cum v-aţi descrie ca jucător?

-  Foarte talentat, foarte inteligent. Mi-am dat seama că marea performanţă e alta decât a fost în România şi Ungaria. Nylasi Tibor, fostul meu antrenor de la Ferencvaros şi un fost mare jucător al Ungariei, mi-a zis aşa: băi, Loţi, boka finom, ai glezna fină, dar dacă ai şi alerga puţin mai mult. Mă băgasem şi eu în mentalitatea asta balcanică. Îmi pare rău că n-am ajuns mai devreme în Germania.

- Dar ca antrenor?

Sunt un tip ambiţios. Vreau să reuşesc, să câştig. Vreau în primul rând să muncesc. Sunt un norocos, fac ceea ce îmi place. Am convingerea că voi face o treabă bună la CFR Cluj.

"Jozsef Verebes a fost un antrenor important în cariera mea. Se uita aşa la tine, cu ţigara în colţul gurii. Fuma, tacticos. <<băi, Loţi, ce fotbalist eşti tu. Jong, de la Milan, e mult mai slab decât tine. Eşti peste el>>. Ştia să te mobilizeze, era şi un bun tactician

"Cel mai rău m-am simţit atunci când m-a umilit Halagian ăsta, la Dinamo, în ultimul hal. Fără explicaţii, fără nimic, nu mai joci la mine"

"Când eram mic şi eram talentat nu-mi ziceau Pele, ci Pile. Asta era porecla mea, Pile. În Germania am devenit Vlad Ţepeş şi Dracula"

"Munceam mult, eram un jucător care căuta tot timpul mingea. Acum nu se mai joacă aşa, cu coordonator de joc. Nu mai există acest tip de jucător, de genul lui Ronaldinho, Herzog, Balakov, Effenberg"

 Caseta tehnică de la Newcastle - Ferencvaros 4-0, Cupa UEFA, 29.10.1996

Newcastle United (3-5-2): Srnicek; Peacock, Albert, Elliott; Gillespie (Barton, 90), Beardsley, Batty, Lee, Ginola; Asprilla, Les Ferdinand

Ferencvaros (5-4-1): Szeiler; Nyilas, Hrutka, Kuznetsov (Arany, 54), Telek, Szucs; N Nagy, Jagodics (Hollo, 63), Miriuta (Zavadszky, 31), Horvath; Nichenko

Echipele pentru care a evoluat Vasile Miriuţă:

Interviu realizat de Cosmin Lucaci şi Valentin Şchiopu

Comentarii
 • 2014-10-08, 18:02
 • Scris de : bernard verde de paris
Miriuta putea sa se abtina in privinta simpatiilor sale filounguresti mai ales ca antreneaza la o echipa asimilata spatiului de peste Tisa. Consider ca si declaratia sa a fost menita doar sa provace asa cum ne-am obisnuit deja sa o faca toti UDMR-istii afiliati CFR-ului--paszkani,muresan si ceilalti idioti din jurul lor. Chiar daca incearca el sa se explice si sa dreaga busuiocul,ramane tot un slugoi unguresc si o hahalera. Cat despre cat de mare fotbalist a fost el si comparatiile cu Hagi sa nici nu mai vorbim. Nu poti compara o broasca raioasa cu un leu decat daca te gandesti ca fiecare face parte din regnul animal. Miriuta e cea mai raioasa broasca raioas dintre toate broastele raioase aciuate-n gruia.
 • 2014-10-06, 17:05
 • Scris de : z
s-a deconspirat si asta ca si turcescu :)
 • 2014-10-06, 12:23
 • Scris de : clujeano
Respect Miriuta pentru munca excelenta depusa la Cluj! In rest, fiecare cu viata lui personala si cu simpatiile lui! Insa pana acum, palaria jos in fața lui Miriuta !
 • 2014-10-06, 11:47
 • Scris de : Unu
Doamne ce coincidente. Golul 2 inscris de Honved a fost dat de Piri fostul jucator al CFR-ului si Fc Baia Mare. Miriuta un roman get-beget, maramuresan a fost respectat si iubit in Ungaria. Eu il inteleg. Sa nu uitam un lucru foarte important si anume ca ungurii din ungaria nu-s asa de batuti in cap ca astia din Ardeal.De fapt ca si romanii.Un Bucurestean get-beget nu e nationalist deloc. Ura asta prosteasca s-a escaladat numai aici la noi in Ardeal, mai ales datorita dobitocilor de la Vatra Romaneasca, Funar, Tokes si alte animale preistorice.
 • 2014-10-06, 10:46
 • Scris de : D
Frumos. Succes Miriuta!
 • 2014-5-25, 13:43
 • Scris de : jiji
Va pleca si de la CFR la prima oferta mai buna, probabil la vecini. Maxim un an il mai vad la CFR. Campionatul Ungariei il va depasi pe cel romanesc in maxim 2-3 ani.
 • 2014-5-25, 01:23
 • Scris de : pif1
si nu ma mira ca la Dinamo nu a avut nici o sansa. in epoca sa de glorie de la Cottbus a fost peste Hagi.
 • 2014-10-06, 09:20
 • Scris de : Vasut
În zona asta central-est-europeană mafiotismul şi corupţia începe la juniorii, joc copiii care au părinţi bogaţi, să nu ne mirăm că şi în Liga 1 joc jucătorii cu pilă, care au relaţii cu patronul, cu antrenorul.
 • 2014-5-25, 01:15
 • Scris de : Pif
Miriuta a fost "Mister Cottbus" cel mai bun jucator al Cottbusului sub Gayer. A tinut echipa 2 ani de zile in Bundesliga. In comparatie cu el Reghecampf a fost un necunoscut harnic dar mediocru.
 • 2014-5-20, 18:47
 • Scris de : ribbon
frumos interviu, felicitari!

Scrie un comentariu

(nu va fi publicat)
* camp obligatoriu 4 + 8 =
ANTI-SPAM
Adaugă comentariu
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Fanii lui "U" Cluj pot deveni 'socios'!
"U" Cluj va demara, în următoarele săptămâni, o campanie pentru un proiect tip socios. Suporterii vor putea deveni membri susţinători ai Asociaţiei "Alb-Negru", printr-o cotizaţie anuală. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Dragoste pentru culori, indiferent de ligă!
Petrolul a strâns 6.500 de fani pe „Ilie Oană”, la partida cu Tufeni Băicoi! Mesaj pentru "U" Cluj și alte echipe de tradiție Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
"Nu am plecat niciodată!"
"U" Cluj a convins unul dintre preferaţii tribunelor să se alăture echipei şi în Liga a IV-a. Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Construcţia-gigant inaugurată la Cluj a dat startul Campionatului European!
Acesta va fi găzduit anul viitor în Polivalenta clujeană! Sport Viral
Citeşte mai multe pe Sport Viral
Comando la Cluj!
Şedinţele de antrenament ale lui Ema Dolha fac deliciul publicului din parcul "Haţieganu" Sport Viral
Grădiniță St. Pauli
Grădiniță St. Pauli
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
Fotografii: Daniel RUS / Stiridesport.ro
FedCup. Romania vs. Germania, Ziua I
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Victorie pentru CFR Cluj, în primul meci de acasă al feroviarilor în sezonul ...
CFR Cluj - ACS Poli Timişoara 1-0, 19 iulie 2015
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Transilvania Rally 2015, a cincea etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, a debutat ...
Transilvania Rally 2015 - PS 1 Floreşti
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Steaua lui Gâlcă câştigă Cupa României după o victorie facilă împotriva...
Finala Cupei României - "U" vs. Steaua 0-3, 31 mai 2015
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
Lotul echipei CFR Cluj s-a reunit luni la Baza Sportivă "Transilvania", unde au ...
Reunire CFR Cluj, 15 iunie 2015
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal, însă a suferit până la ...
România - Serbia 24-28, 13 iunie 2015
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
Succes amar pentru Universitatea Cluj! Retrogradaţi încă din etapa trecută, "studenţii" ...
U Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0, 27 mai 2015
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Rapidul este a doua formaţie care a părăsit, sâmbătă, Liga 1, după Universitatea Cluj! ...
CFR Cluj - Rapid Bucureşti 2-1, 23 mai 2015
Asesoft - BC Mureş, finala 2015
CSU Asesoft a facut un pas important spre un nou titlu de campioana in Liga Nationala, ...
Asesoft - BC Mureş, finala 2015