
Probabil că varianta cu România campioană mondială la următorul turneu final ar fi avut o cotă mai bună la Casele de Pariuri decât un gol decisiv marcat de Ciolacu. Întrebaţi-i pe rapidişti câţi ar fi mizat pe numărul 9. Ajutat şi de saltul mortal al lui Brac, Ciolacu a eliminat Craiova din Cupa Ligii provocând o surpriză pentru cei care mai cred că fotbalul se supune predictibilităţii şi logicii. Adică, o echipă reunită de scurt timp, cu o bancă de rezerve populată de puşti, a eliminat o formaţie cu salariile la zi, cu cantonament şi amicale în străinătate.
E o minune şi nu prea, fiindcă atunci când miracolele se repetă intră în firesc. Giuleştiul e acelaşi, stadionul unde e abonat şi „Micul Prinţ” al lui Antoine de Saint-Exupery. Trebuie să priveşti cu inima chiar şi când mintea nu găseşte calculele salvării. Are ceva special bătrâna arenă, unde recent Unirea Slobozia a ratat două penaltyuri şi era să fie învinsă de un Rapid, revenit de la 0-2 şi care termina partida în 9 jucători. Acolo unde şi CFR Cluj pierdea după ce conducea la pauză cu 2-0 şi avea un om în plus. Acolo unde lumea cântă tot meciul, spectatorii au locurile rezervate de generaţii, unde se joacă fotbal în condiţiile în care alte echipe ar fi abandonat echipamentul în gara deznădejdii. Nu e doar noroc, în nici un caz. Altfel, cum să-ţi explici că Brac, cel mai bun fotbalist al oltenilor în liga secundă, a devenit actor demn de „Opera Comică” sau că un vârf precum Curelea poate rata din şase metri cu poarta goală?
Suporterii se mai bat între ei, dar, după ce trec nervii şi penibilul situaţiei, rămâne patima pentru Rapid. Nu ştiu cum va continua povestea pe un alt stadion, e greu de imaginat acest scenariu. Ştiu doar că oamenii ce iubesc clubul înfiinţat în 1923 sunt mai importanţi decât zidurile. Într-un secol al pragmatismului şi al mercenariatului, Giuleştiul pare că-şi rescrie primele file din cartea de istorie. Marian Rada e maistrul Teofil Copaci, iar Pancu joacă rolul lui Grigore Grigoriu, primul căpitan.
În afara fanilor şi a terenului propriu, Rapidul a beneficiat şi de atuul omogenităţii. E un grup legat, din care se disting Drăghia, Pancu şi Coman. Craiova a cumpărat 14 fotbalişti după promovare, iar jocul mai poate creşte. Universitatea are câţiva mingicari ce vor aduce lumea pe stadion. Băluţă, Mateiu sau Neacşa sunt capabili să stârnească ropote de aplauze unui public ce a uitat să se mai bucure după umilinţele şi seismele din ultimii ani. Formaţia are potenţial, dar îi lipseşte încă „răutatea” oltenească, ingredientul care ataşat talentului te ajută să câştigi încrederea privitorilor de pe „Ion Oblemenco”. Dacă rapidiştii ştiu pentru cine joacă, sportivii îmbrăcaţi în alb-albastru trebuie să înţeleagă cu adevărat ce e Craiova dincolo de clişeele de la conferinţele de presă. Au de la cine să înveţe dacă vor, e aproape toată „Maxima” în jurul acestui proiect ce doreşte să cureţe cenuşa rămasă în urma incendiului iscat de un piroman cu ochelari de soare.
Privit cu neîncredere şi nu doar din cauza declaraţiilor la adresa noii formaţii a Băniei, Jerry Gane le dă deocamdată gir cârcotaşilor. Nu există prea multe scuze după un astfel de eşec, nu e loc de prea multe explicaţii. E uimitor cum Universitatea nu-şi potriveşte paşii şi se împiedică încă din start. Anul trecut prefera un cantonament la Mogoşoaia şi un lot în care oltenii erau minoritari, acum, când un duel cu Steaua ar fi zgândărit orgoliul Băniei, a fost eliminată de o trupă ce uită de griji când aleargă după minge. Reacţiile secundare ale acestui eşec trebuie gestionate cu cap, fiindcă aşteptările şi presiunea sunt enorme. Universitatea stă într-un singur atacant şi dacă eşecurile vor continua, "Oblemenco" va fi pustiu, oltenii nu mai suportă ruşinea. Craiova e prezentată drept „echipa de milioane” şi orice ratare va fi amplificată de media. Până acum au fost evitate scandalurile, conflictele ce stârneau zâmbetele ironice ale microbiştilor fiindcă „ aşa e la olteni”.
În pofida scepticilor, Rapid şi Craiova s-au întîlnit din nou pe gazon într-un meci oficial. A trecut ceva timp, e tonic să le vedem împreună. În agendă mai sunt probleme urgente. Giuleştiul caută un investitor şi să evite falimentul gestiunii Copos, CSU vrea să-i convingă pe olteni că e urmaşa „Campioanei unei mari iubiri”, că istoria aparţine celor ce au scris-o, deşi Mititelu susţine că el a crescut leul de mic.
Craiova şi Rapid sunt două răni deschise. Fotbalul te bagă în boală, dar e şi leac deopotrivă.
- 2014-7-24, 08:20
- Scris de : bede
- 2014-7-23, 11:33
- Scris de : blabla
- 2014-7-17, 21:09
- Scris de : coco
- 2014-7-17, 15:34
- Scris de : adsads
- 2014-7-17, 18:41
- Scris de : RebelU
Scrie un comentariu
(nu va fi publicat) | |
* camp obligatoriu | 7 + 1 = ANTI-SPAM |
Adaugă comentariu |
Articole recomandate
"U" Cluj are, în Liga a IV-a, peste 700 de membri cotizanţi! Câţi vor fi până la finalul anului?
Doi foşti campioni ai României, cei mai buni aruncători în All-Star-Game-uri din ţări diferite. Abrams - MVP la Sibiu, Dykes, cel mai bun de la Nord
U-BT Cluj a câştigat CUPA României! Ardelenii şi-au apărat trofeul, cucerit anul trecut, după o finală de foc cu BC Mureş!
România, adversar tare la barajul pentru rămânerea în Grupa Mondială II a Fed Cup!
- 18:16 S-au tras la sorti meciurile din tururile preliminare din Liga Campionilor, iar CFR Cluj si-a aflat adversara pe care urmeaza sa o intalneasca inca din turul I.
- 12:10 România se califică în elita tenisului mondial, în Fed Cup
- 19:48 Tricolorele, aproape de Campionatul European
- 10:16 U-BT Cluj, la capăt de drum în Europa
- 11:28 Înfrângere dură în fața naționalei Italiei în preliminariile Campionatului Mondial din 2019